vineri, 21 iunie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Pamukkale, locul unde izvoarele termale au creat un peisaj suprarealist

Trebuie citit

Pamukkale („Castelul din Bumbac”), anticul Hierapolis este denumit astfel după cucerirea Anatoliei de către otomani.

Izvoarele termale care se găsesc aici au creat un peisaj suprarealist populat de construcţii fantastice: păduri minerale, cascade împietrite, o succesiune magnifică de bazine terasate într-un imens nymphaeum natural. Este un fenomen geologic spectaculos, impresionant pentru turişti, de aceea locul este frecventat cu cea mai mare asiduitate.

Modelările făcute în timp de către Natură sunt fantastice, superbe. Cadrul este şi el minunat, la poalele munţilor Cokelez, unde se află o stâncă de 100 – 200 m înălţime care domină câmpia Curuksu.

 

Autor foto Antoine Taveneaux, sursa Wikipedia.

 

 

Hierapolis este un exemplu excepţional de ansamblu termal greco – roman, în mod deliberat instalat într-un sit natural extraordinar ale cărui virtualităţi terapeutice au fost sistematic exploatate sub forma unor imense bazine de înot şi de piscine calde, în diferite staţiuni termale. Hidroterapia nu era disociată de practicile religioase, ele – însele erau în raport cu cultele locale. Templul lui Apollo, cu care au fost grupate mai multe divinităţi chthoniene, era construit pe o falie de unde ieşeau vapori nocivi.

Hierapolis era considerat oraş termal, oraş sfânt. Sursele termale atrăgeau, ca şi azi, numeroşi oameni care beneficiau de efectele lor curative. Apa care ţâşneşte de aici are 45° C.

În Pamukkale există multe hoteluri agreabile, şic, care posedă piscine alimentate cu apă de la izvoarele termale. Ele conţin de asemenea centre SPA performante şi de wellness, săli de fitness, săli de masaje etc. Ghizii spun că apa din izvoarele termale, conform legendei întineresc persoanele care se scladă în ea. În situl geologic se găseşte de asemenea o piscină care vine din Antichitate, numită „piscina Cleopatrei”.

Numele i-a fost dat chiar de Marc Antoniu. Este umplută constant cu apă binefăcătoare termală. Peisajul acoperit de o imensitate albă de la Pamukkale evocă zăpada şi lasă o impresie puternică pentru vizitatori. Locul se află pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Belgia și Germania pentru vrăjitoarea Florica

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Florica pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi în cel mai scurt...

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmece

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut bunica iubitei mele, o vrăjitoare rea....

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri din Baia Mare și Belgia precum și Italia

Mulţumesc din toată inima vrăjitoarei Morgana pentru că mă ajută și mă sfătuiește în momentele cele mai teribile și...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Cristina din Belgia și Anglia

Mulţumesc din suflet vrăjitoarei Cristina, cea mai bună pe care am întâlnit-o pentru că mi-a readus spor în afacere,...

Mai multe articole ca acesta