miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Izmir, oraşul cel mai bogat din Levant

Trebuie citit

Izmir este al doilea mare port al Turciei (după Istanbul), şi a treia aglomeraţie din ţară ca număr de locuitori (3,3 milioane de locuitori în 2000). Este situat la Marea Egee în apropiere de golful Izmir.

 

Biblioteca Celdo din Efes. Autor foto Geobia7, sursă Wikipedia.

 

 

În Antichitate se numea Smirna. A fost fondat în jurul anului 3000 î.e.n., pe situl de la Tepekule în apropiere de actualul Bayrakli. Numele său ar proveni de la o regină amazoană.

Între 2000 şi 1200 î.e.n. a făcut parte din regatul hittit, a fost atacat de frigieni şi ocupat de eolienii emigraţi din Grecia spre Anatolia în sec. XI î.e.n., apoi de ionieni.

După căderea Imperiului Roman, oraşul a trecut sub stăpânirea bizantină, apoi a fost invadat de regele hun Attila în 440 şi de arabi în 695. În 1081 a fost cucerit de turci şi în 1922 a fost reconstruit de Ioan Ducas. Pe aici au trecut cruciaţii şi în 1402 însuşi cuceritorul Tamerlan.

În 1426 a intrat în cadrul Imperiului Otoman. Izmir a fost oraşul cel mai bogat din Levant. În secolul XIX se numea „un mic Paris”.

După Al Doilea Război Mondial, aici s-a înregistrat o creştere demografică. Izmir posedă mai multe universităţi. În fiecare vară are loc un festival de muzică, în parte pe siturile arheologice  ca teatrul din Efes. Oraşul beneficiază de un climat mediteraneean, cu vară caldă şi relativ uscată (48° în iulie).

Există hoteluri de toate categoriile cu multe centre spa şi de relaxare. Se pot face explorări subacvatice, surfing etc.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mai multe articole ca acesta