duminică, 10 decembrie, 2023
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Cezareea, un oraş fondat în onoarea împăratului August

Trebuie citit

Oraşul se află situat pe coasta mediteraneeană, la 20 km sud de oraşul biblic Tel Dor. Numele său vine din greaca veche: paralios Kaisareia însemnând Cezareea maritimă.

Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Oraşul a fost construit pe amplasamentul portului cunoscut sub numele de Turnul lui Straton (în greacă Stratons pyrgon). Fondat cu câţiva înainte de Iisus Christos de Irod cel Mare, în 30 î.e.n., fiind denumit astfel în onoarea împăratului Octav August Cesar.

Dar înainte de asta, în perioada stăpânirii persane (între 585 î.e.n. şi 332 î.e.n.) era un simplu sat. Apoi, în perioada greacă (între 332 î.e.n. şi 37 î.e.n.), s-a mărit, pentru a deveni apoi un important port fenician la Marea Mediterană.

Curând, în timpul dominaţiei romane, Cezareea a devenit rezidenţa procuratorilor romani. O tablă din piatră găsită în oraş de arheologi conţine numele lui Pillat care l-a predat pe Iisus evreilor pentru a-l crucifica. Cornelius, un centurion roman din Cezareea, a trimis să-l caute pe apostolul Petre la Joppa pentru a-l boteza împreună cu toată familia lui. A fost primul non – evreu care a intrat în comunitatea discipolilor lui Iisus.

Foto de Berthold Werner, sursa Wikipedia.

Apostolul Pavel, după arestarea sa la Ierusalem, a fost transferat în Cezareea şi a apărut în faţa guvernatorului Felix, apoi în faţa succesorului său Festus şi a regelui Agrippa (Acte 23, 23 – 26, 32).

Către mijlocul sec. III, Cesareea l-a primit pe Origene. Un episcop din oraş numit Euseb (265 – 340) s-a ilustrat prin lucrările sale apologetice şi prin scrierea unei istorii a Bisericii primitive.

După cucerirea arabă în 641, Cezareea a căzut în uitare până în 1101 când cruciaţii au pus portul în serviciu şi l-au înconjurat cu fortificaţii.

Cezareea avea o poziţie strategică importantă, deoarece se găseşte pe calea comercială terestră de la Tyr spre Egipt şi posedă un port artificial de 850 m. Toate astea făceau din el un important centru comercial.

Aici se găseau construcţii publice magnifice, un amfiteatru imens şi un mare templu dedicat lui Cezar şi Romei. Populaţia era mixtă, formată din evrei şi din gentili. Teatrul construit în epoca lui Irod putea găzdui 4000 de spectatori!

Se mai află şi un circ roman şi un obelisc, construite în aceeaşi perioadă. Oraşul este foarte vizitat de turişti, în special din cauza încărcăturii sale istorice şi pentru că au posibilitatea de a vizita mine antice remarcabile, mărturii ale unei epoci rafinate şi plină de fast cum a fost cea a Imperiului Roman.

- Advertisement -spot_img

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole apărute

Nu am crezut în vrăji şi farmece

Nu am crezut în vrăji şi farmece cu toate că mi se întîmplau necazuri unul după altul. Întâmplător, m-a oprit o țigancă frumosă care m-a fixat şi mi-a spus adevărul.

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmece

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut bunica iubitei mele, o vrăjitoare rea....
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img