sâmbătă, 18 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Ixchel, zeița mayașă a apei

Trebuie citit

Zeița apei, a Lunii și a fecundității la vechii mayași se numea Ixchel (sau Ix Chel). Numele ei înseamnă “Doamna (ix) – curcubeu (chel)”. În textele glifice se numește “Chak Chel”.

Ixchel este fiica lui Itzamma, fiul lui Hunab Ku, creatorul mayașilor( care a restabilit lumea după ce au avut loc trei potopuri care s-ar revărsat din gura șarpelui din cer), dar și mama lui Bacabs. Era reprezentată de o femeie bătrână plină de riduri și cu unghii înțepenite.

Zeița Izche reprezentată în Codexul de la Dresda, sursă Wikipedia.

Era urâtă la înfățișare și avea aspectul unei persoane rău intenționate. Spre deosebire de europeni, pentru care curcubeul are conotații pozitive, mayașii se temeau de el și credeau că își avea originea în puțurile secate, pe care le numeau anusul  celeilalte lumi.

În codul mayașilor (din regiunea Chichen Itza), cunoscut ca Codexul din Dresda, zeița Ixchel este asociată cu potopul și distrugerea lumii. Considerată ca fiind cauza distrugătoarelor furtuni tropicale și a inundațiilor, ea este și zeița Lunii și a Maternității.

Unii mayași care așteptau un copil se rugau des acestei zeități ca să dea binecuvântarea copilului, iar dacă zeița nu dădea niciun semn considerau că noul născut nu avea această binecuvântare. Mayașii își ucideau atunci copiii sau îi închideau în cuști. Ei credeau de asemenea că zeița Ixchel a inventat arta țesutului.

În perioada post-clasică a Mezoamericii, femeile mayașe  făceau pelerinaje la insula Cozumel (în estul peninsulei Yucatan) și la Isla Mujeres (un loc de cult pentru mayași), la vârful Yucatan, sau la altarele care îi  erau dedicate zeiței Ixchel.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Margareta

Îi mulţumesc doamnei vrăjitoare Margareta pentru susţinera acordată, căci datorită ei am reuşit să scap de un dușman feroce...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Elena Minodora din Paraguay și Europa

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Elena Minodora, de pe siteul www.vrajitoarero.com, pentru că prin harul său arhirecunoscut în întreaga lume,...

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Cristina

Aduc mii de mulţumiri doamnei vrăjitoare Cristina deoarece m-a salvat de blestemul pe care îl aveam făcut de o vecină

Vrăjitoarea Venus are cele mai puternice leacuri

Făcătoarea de minuni Venus rezolvă în cea mai puternică lună din an, Aprilie, toate problemele cu care vă confruntați....

Mai multe articole ca acesta