miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Marduk, zeul autoritar de pe Turnul Babel

Trebuie citit

Marduk (în akkadiană), numit și Bel-Marduk, Bellus-Marduk sau Baal-Marduk, este cel mai mare zeu babilonian. În Babilon era așezat în sanctuarul lui Esagil, „templul de pe vârful crescut“, unde a fost înălțat ziguratul Etemenanki, cunoscut în posteritate ca Turnul Babel.

 

Monstrul haos și regele Soare. Sursă Monuments of Nineveh, Second Series’ plate 5, London, J. , Wikipedia.Murray, 1853, editor Austen Henry Layard , desenat de L. Gruner, Wikipedia.

Consoarta lui era zeița Zarpanitu (Șarpanitu), mama lui Nabu, zeul înțelepciunii. Mesopotamienii l-au făcut fiul cel mai mare al lui Ea (Enki) și al zeiței Damkina. Un zeu agrar de importanță minoră la început, Marduk l-a înlocuit în cele din urmă pe Enlil (și i-a preluat atribuțiile) ca zeul suprem al panteonului babilonian.

Importanța acestui zeu a crescut imens în timpul domniei lui Nabucodonosor I, regele Imperiului babilonian, din jurul anului 1125-1104 î.e.n. Poemul babilonian a creației lumii (Enuma Elish), scris în acest moment, este destinat să justifice această promovare. Este asociat cu dragonul (Mušhuššu), planeta Jupiter și numărul 50 (atribuit, de asemenea, lui Enlil).

În cosmogonia babiloniană, după un război lung, tânărul zeul Marduk a ucis-o pe mama zeilor Tiamat (zeița apelor murdare ale oceanului unde domnea haosul), încarnare primordială a zeiței Haosului și mărilor: din trupul și capul ei, zeul Marduk a creat cerurile, din picioarele și membrele sale inferioare a creat pământul.

Din Tiamat s-a născut apa care vine în nori și lacrimile sale au devenit sursa Tigrului și a Eufratului. Kingu, fiul lui Tiamat și bărbatul ei, a pierit, iar cu sângele lui, Marduk a creat primii oameni.

În fiecare an, la Anul Nou, zeii Babilonului și din Borsippa veneau să-i plătească un omagiu în timpul festivităților de Akitu, care durau 12 zile de la echinocțiul de primăvară; în a noua zi era organizată o mare procesiune pe calea sacră. În ziua a opta și a unsprezecea, zeii se întâlneau în templul său, îl salutau cu teamă, îngenuncheau înaintea lui, în timp ce destinele se fixau irevocabil pentru tot anul. Suprimarea acestor solemnități, în vremuri de război sau nenorociri publice, a fost o calamitate menționată în analele orașului.

Zeul Marduk a fost asociat cu planeta Jupiter, care a făcut obiectul unor calcule științifice, precum și reprezentări geometrice pentru calcularea traiectoriei sale.

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mai multe articole ca acesta