marți, 21 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Omul – pasăre Garuda

Trebuie citit

Garuda (din sanskrită गरुड / garuḍa, adică “vultur”) este un om-pasăre  fabulos al mitologiei hinduse și budiste, fiul lui învățatului Kashyapa, care este unul dintre cei șapte șerpi Saptharisis din Manvantara (eră cosmologică hindusă care numără 12.000 de nai divini sau 71 mahayuga adică aproximativ 307 milioane ani)) și al lui Vinatâ și fratele lui Aruna, conducătorul carului zeului soare Sûrya. Este vorba de vāhana zeului Vishnu și este considerat regele păsărilor.

Garuda poate fi de asemenea văzut ca un vultur gigant mitic, un inamic natural al nagilor, șerpi mitici ai apelor și pământului, simbolul kundalini, puternica energie spirituală care se află la baza coloanei vertebrale. Dar Naga și Garuda sunt, de fapt, doar două încarnări ale lui Vishnu, cele două aspecte ale substanței divine, în care sunt reconciliate.

În budism, garudasii erau văzuți ca animale rele; totuși, după sosirea lui Buddha, el i-a convertit; și atunci i-au protejat învățăturile.

Foto de Hyougushi /Hideyuki KAMON, National Museum in Delhi, India,Flickr, sursă Wikipedia.

Garuda este foarte prezent în templele budiste din Cambodgia și emblema Indoneziei. Personajul mitic, ca și multe alte referințe culturale indiene, este încă de actualitate în cultura tradițională din Java, cea mai populată insulă din Indonezia. Dar curțile regale și domnești din Java, după ce conducătorii s-au convertit la islam, au păstrat o cultură cu elemente și modele indiene.

Acest personaj mitic fabulos este, de asemenea, emblema monarhiei din Thailanda; un steag galben cu garuda roșie (numit în thailandeză: ครุ้, Khrouth) plutește în palat când regele este prezent.

Garuda numit în limba mongolă Khangarid este simbolul capitala Mongoliei, Ulan Bator, care se găsește pe stema și drapelul orașului. Conform credinței mongole populare, Khangarid este spiritul muntelui Bogd Khan Uul, care a devenit un susținător al budismului. Astăzi este considerat gardian al acestui munte și un simbol al curajului și onestității.

În Tibet, Khyung (ཁྱུང) este numele tibetan al lui Garuda. Venind din India, a fost asimilat cu khading religiei tibetane Bon, vulturul cu coardă de aur. Garuda negru este o divinitate a școlii budiste nyingmapa tibetană care este ținută pentru a suprima afecțiunile cauzate de naga și de spiritele pământului. Se gândește la Lungta. Este reprezentat în iconografia Shambhalei de către maestrul buddhist tibetan Chogyam Trungpa, pentru care este asociat cu o viteză mare și cu o putere uriașă. La fel ca legendara pasăre Phoenix, ea provine din cenușa distrugerii, este indestructibilă.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mai multe articole ca acesta