luni, 11 decembrie, 2023
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Omul – pasăre Garuda

Trebuie citit

Garuda (din sanskrită गरुड / garuḍa, adică “vultur”) este un om-pasăre  fabulos al mitologiei hinduse și budiste, fiul lui învățatului Kashyapa, care este unul dintre cei șapte șerpi Saptharisis din Manvantara (eră cosmologică hindusă care numără 12.000 de nai divini sau 71 mahayuga adică aproximativ 307 milioane ani)) și al lui Vinatâ și fratele lui Aruna, conducătorul carului zeului soare Sûrya. Este vorba de vāhana zeului Vishnu și este considerat regele păsărilor.

Garuda poate fi de asemenea văzut ca un vultur gigant mitic, un inamic natural al nagilor, șerpi mitici ai apelor și pământului, simbolul kundalini, puternica energie spirituală care se află la baza coloanei vertebrale. Dar Naga și Garuda sunt, de fapt, doar două încarnări ale lui Vishnu, cele două aspecte ale substanței divine, în care sunt reconciliate.

În budism, garudasii erau văzuți ca animale rele; totuși, după sosirea lui Buddha, el i-a convertit; și atunci i-au protejat învățăturile.

Foto de Hyougushi /Hideyuki KAMON, National Museum in Delhi, India,Flickr, sursă Wikipedia.

Garuda este foarte prezent în templele budiste din Cambodgia și emblema Indoneziei. Personajul mitic, ca și multe alte referințe culturale indiene, este încă de actualitate în cultura tradițională din Java, cea mai populată insulă din Indonezia. Dar curțile regale și domnești din Java, după ce conducătorii s-au convertit la islam, au păstrat o cultură cu elemente și modele indiene.

Acest personaj mitic fabulos este, de asemenea, emblema monarhiei din Thailanda; un steag galben cu garuda roșie (numit în thailandeză: ครุ้, Khrouth) plutește în palat când regele este prezent.

Garuda numit în limba mongolă Khangarid este simbolul capitala Mongoliei, Ulan Bator, care se găsește pe stema și drapelul orașului. Conform credinței mongole populare, Khangarid este spiritul muntelui Bogd Khan Uul, care a devenit un susținător al budismului. Astăzi este considerat gardian al acestui munte și un simbol al curajului și onestității.

În Tibet, Khyung (ཁྱུང) este numele tibetan al lui Garuda. Venind din India, a fost asimilat cu khading religiei tibetane Bon, vulturul cu coardă de aur. Garuda negru este o divinitate a școlii budiste nyingmapa tibetană care este ținută pentru a suprima afecțiunile cauzate de naga și de spiritele pământului. Se gândește la Lungta. Este reprezentat în iconografia Shambhalei de către maestrul buddhist tibetan Chogyam Trungpa, pentru care este asociat cu o viteză mare și cu o putere uriașă. La fel ca legendara pasăre Phoenix, ea provine din cenușa distrugerii, este indestructibilă.

- Advertisement -spot_img

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Mexic și România pentru vrăjitoarea Anastasia Venus

Mulţumesc mult vrăjitoarei Anastasia Venus deoarece m-a rezolvat de o mare problemă cu leacurie și ritualurile ei super.  A...

Mulţumiri pentru prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere din Irlanda și din toată lumea

Am apelat la prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere cu încredere. Aveam probleme mari de sănătate, ameţeli, dureri de cap, iar doctorii nu ştiau ce am deşi analizale îmi ieșeau normale de fiecare dată.
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img