Istoria magiei

Vrăjitorul din Aragon care a dat 200 de femei ca să fie posedate de diavol

3 40

Pedro Pedro Arruebo sau Arruebo, s-a născut în 1608 în Tramacastilla de Tena, în municipiul Tena vale Sallent de Gallego, provincia Huesca (Aragon, Spania). Era țăran aragonez care a făcut obiectul un proces important de vrăjitorie între 1637 și 1640.

Vrăjitoria s-a manifestat activ în secolul XVII în această parte a Aragonului de Sus, unde se spunea că un număr mare de femei erau posedate de diavol. Justiția a adoptat, în conscinţă, un fel de stare de urgență în scopul de a urmări vrăjitoria şi pe vrăjitori. De fapt, existau trei instanțe care se ocupau de aceste cazuri: justiţia episcopală, justiția ordinară și justiția regală, potrivit calificării şefilor acuzării. În Aragon au avut loc cinci cazuri mari de vrăjitorie, dintre care cazul lui Pedro Arruebo este cel mai emblematic.

Ferma din Betato

Ferma din Betato Sursă foto: Wikipedia

Între 1637 și 1643, au apărut cazuri de posesie în două sate din Valea Tena, Tramacastilla și Sandiniés, implicând 62 de femei. Conducătorul și instigatorul acestei epidemii era Arrueba Pedro, un fermier din Lartosa sau La Artosa (acum scufundată în apele barajului hidroenergetic de la Búbal) care era acuzat de a fi vrăjitor.

portada+patro

Sursă foto: Wikipedia

Inteligent, viclean, îndrăzneț, dar mai ales atras de femei și băutură, omul s-a speriat şi a fugit atunci când i s-a făcut prima acuzaţie. În 1637, s-a întors incognito pentru a ameninţa cu moartea pe fiicele dușmanilor săi pe care le-a forțat apoi să facă sex sub amenințare vrăjilor. Cazurile de posesie diabolică a femeilor s-au multiplicat în zonă.
Diavolul apărea de mai multe ori în diferite forme, inclusiv cea a unui preot sau a unui “francez”. Neliniştit de amploarea pe care a luat-o acest fenomen, regele Filip III de Aragon a trimis la faţa locului pe inchizitorul general, Bartolomeo Guijarro y Carrillo.
Dar acesta a murit în timpul anchetei sale și Pedro Arruebo a fost imediat suspectat de de a fi cauzat moartea lui “prin vrăjitorie”. Procesul s-a reluat şi vinovatul a apărut în fața Inchiziției din Zaragoza înntre anii 1640 și 1635. Printre complicii lui principali figurau inclus doi dintre tovarășii săi, Miguel Guillén, un croitor, și Juan de Larrat, un chirurg, cât şi un anume Lucas Aznar și sora acestuia.
În opinia instanței Inchiziției, Arruebo Pedro, pentru că “a pus diavolul în multe locuri, și pentru că a dat diavolului mai mult de 1600 femei” (această cifră va fi însă redusă la puțin peste două sute), a fost condamnat la 200 de lovituri de bici și trimis la galerele regale câțiva ani, ceea ce înseamnă, având în vedere condițiile de viață de pe galere, moartea lui într-un termen scurt.
După proces, aproape două sute de femei s-au adunat pentru o mare sesiune de exorcizare în faţa bisericii din Tramacastillo, unde s-a făcut, de asemenea, materiale de vrăjitorie şi amulete.
Urma lui Pedro Arruebo s-a pierdut. Un document indică prezența acestuia în Madrid, ceea ce ar putea sugera că, fie a evadat de pe galere fie că pedeapsa i-a fost schimbată în forma unui pelerinaj de penitenţă la Roma.
Aceste fapte au fost raportate de Blasco de Lanuza într-o carte publicată în 1653: Anchels de Patrocinio de Combate demonios y (“protecția îngerilor și combaterea demonilor”).

3 Comments

 1. Polish News 22/07/2021 at 13:45 -  Răspunde

  Hey this is a good post . Can I use a portion of it on my page? I would of course link to your site so people could view the complete article if they wanted to. Thanks either way.

  • Admin 22/07/2021 at 17:36 -  Răspunde

   Sure.

 2. Pianino Instrukcja 09/07/2021 at 18:03 -  Răspunde

  Just a and a highly interesting post to stumble at on this nice site! Never input any reply but now i couldnt i could not resist ..

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 Clairvoyant Aida Maria
Banner 300x150 Tamaduitoarea Adelina
Banner 300x150 Vrajitoarea Renata
Banner 300x150 Tamaduitoarea Hara
Banner 300x150 Clarvazatoarea Anastasia Venus ok555
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Prezicatoarea Aurelia
Banner 300x150 Clarvazatoarea Mama Maria 3
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner-300x150-vrajitoarea Ciresica-ok
banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare