luni, 22 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Vrăjitorul din Aragon care a dat 200 de femei ca să fie posedate de diavol

Trebuie citit

Pedro Pedro Arruebo sau Arruebo, s-a născut în 1608 în Tramacastilla de Tena, în municipiul Tena vale Sallent de Gallego, provincia Huesca (Aragon, Spania). Era țăran aragonez care a făcut obiectul un proces important de vrăjitorie între 1637 și 1640.

Vrăjitoria s-a manifestat activ în secolul XVII în această parte a Aragonului de Sus, unde se spunea că un număr mare de femei erau posedate de diavol. Justiția a adoptat, în conscinţă, un fel de stare de urgență în scopul de a urmări vrăjitoria şi pe vrăjitori. De fapt, existau trei instanțe care se ocupau de aceste cazuri: justiţia episcopală, justiția ordinară și justiția regală, potrivit calificării şefilor acuzării. În Aragon au avut loc cinci cazuri mari de vrăjitorie, dintre care cazul lui Pedro Arruebo este cel mai emblematic.

Ferma din Betato
Ferma din Betato Sursă foto: Wikipedia

Între 1637 și 1643, au apărut cazuri de posesie în două sate din Valea Tena, Tramacastilla și Sandiniés, implicând 62 de femei. Conducătorul și instigatorul acestei epidemii era Arrueba Pedro, un fermier din Lartosa sau La Artosa (acum scufundată în apele barajului hidroenergetic de la Búbal) care era acuzat de a fi vrăjitor.

portada+patro
Sursă foto: Wikipedia

Inteligent, viclean, îndrăzneț, dar mai ales atras de femei și băutură, omul s-a speriat şi a fugit atunci când i s-a făcut prima acuzaţie. În 1637, s-a întors incognito pentru a ameninţa cu moartea pe fiicele dușmanilor săi pe care le-a forțat apoi să facă sex sub amenințare vrăjilor. Cazurile de posesie diabolică a femeilor s-au multiplicat în zonă.
Diavolul apărea de mai multe ori în diferite forme, inclusiv cea a unui preot sau a unui “francez”. Neliniştit de amploarea pe care a luat-o acest fenomen, regele Filip III de Aragon a trimis la faţa locului pe inchizitorul general, Bartolomeo Guijarro y Carrillo.
Dar acesta a murit în timpul anchetei sale și Pedro Arruebo a fost imediat suspectat de de a fi cauzat moartea lui “prin vrăjitorie”. Procesul s-a reluat şi vinovatul a apărut în fața Inchiziției din Zaragoza înntre anii 1640 și 1635. Printre complicii lui principali figurau inclus doi dintre tovarășii săi, Miguel Guillén, un croitor, și Juan de Larrat, un chirurg, cât şi un anume Lucas Aznar și sora acestuia.
În opinia instanței Inchiziției, Arruebo Pedro, pentru că “a pus diavolul în multe locuri, și pentru că a dat diavolului mai mult de 1600 femei” (această cifră va fi însă redusă la puțin peste două sute), a fost condamnat la 200 de lovituri de bici și trimis la galerele regale câțiva ani, ceea ce înseamnă, având în vedere condițiile de viață de pe galere, moartea lui într-un termen scurt.
După proces, aproape două sute de femei s-au adunat pentru o mare sesiune de exorcizare în faţa bisericii din Tramacastillo, unde s-a făcut, de asemenea, materiale de vrăjitorie şi amulete.
Urma lui Pedro Arruebo s-a pierdut. Un document indică prezența acestuia în Madrid, ceea ce ar putea sugera că, fie a evadat de pe galere fie că pedeapsa i-a fost schimbată în forma unui pelerinaj de penitenţă la Roma.
Aceste fapte au fost raportate de Blasco de Lanuza într-o carte publicată în 1653: Anchels de Patrocinio de Combate demonios y (“protecția îngerilor și combaterea demonilor”).

3 Comentarii

  1. Hey this is a good post . Can I use a portion of it on my page? I would of course link to your site so people could view the complete article if they wanted to. Thanks either way.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri recente pentru vrăjitoarea Mercedeza din Craiova

Am avut mari probleme cu jocurile de noroc şi mi-am pierdut averea din prostie. Dar din fericire, am găsit un sprijin nesperat la doamna Mercedeza din Craiova, care s-a luptat enorm cu demonii din mine

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Arad și Germania pentru vrăjitoarea Margareta

Am apelat la vrăjitoarea Margareta pentru a-mi aduce soţul acasă, deoarece s-a încurcat chiar cu şefa lui, o femei...

Mulțumiri din Anglia și America pentru regina magiei albe Maria Câmpina

Doamna vrăjitoare Maria Câmpina, regina magiei albe din România, a rezolvat cazul meu extrem de repede și definitiv, după...

Mai multe articole ca acesta