luni, 22 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Viziunea creării lumii în mitologia tungusă

Trebuie citit

Fiecare națiune, în fiecare colț al Terrei, are mitologia ei, propriile divinități și o viziune proprie despre crearea lumii. Studiând multe povești, vom vedea de fiecare dată elementele comune care ne fac cu uşurinţă să credem că, de fapt, toți avem o origine comună.
Poporul tungus are şi el viziunea sa despre crearea lumii, mai ales despre cum a fost creat Raiul și Iadul.

Tunguşii trăiesc în vastele regiuni reci ale Siberiei ruseşti. În versiunea cea mai răspândită, la început nu exista nimic în afară de un vast ocean primordial. Principala lor zeiţă, numită Buga, a scos într-o bună zi, focul din apă. După o luptă lungă, focul a reușit să usuce o parte a oceanului, lăsând loc uscatului.

Zeiţa Buga, în înțelepciunea sa infinită, a creat lumina și a despărţit-o de întuneric. Astfel, după ce şi-a terminat creaţia, a mers sub pământul nou creat. Acolo însă s-a confruntat cu o forţă malefică: Buninka, considerat a fi diavolul.

 

Tungusi din Siberia. Internet Archive Book Images, sursa Wikipedia.
Tungusi din Siberia. Internet Archive Book Images, sursa Wikipedia.

 

 

În scurt timp a izbucnit o ceartă violentă între aceste două ființe. Obiectul discordiei era de a şti cine a a creat de fapt lumea. Cei doi zei s-au luptat violent. Buga l-a distrus pe Buninka, dar nu complet. Căci Buninka era foarte rău, și a încercat, de mai multe ori, de a înlătura creaţia zeiţei Buga.

Astfel, el a spart lira cu doisprezece coarde a zeiţei Buga, iar aceasta din urmă, furioasă, l-a provocat pe Buninka la o probă specială: de a crea un brad, să-l ridice şi să-l arunce ferm în mijlocul mării unde să-l ţină. Dacă Buninka reușea, Buga trebuia să se plece cu umilință în faţa puterii adversarului său.

Pe de altă parte, Buga s-a supus la aceeași provocare. Și dacă ea va reuși, atunci dușmanul său o va considera ca fiind cea mai puternică dintre toţi creatorii.

Buninka a acceptat necondiționat termenii acordului pus la cale de zeiţa Buga și a început să lucreze rapid. I-a ordonat unui copac să se ridice în mijlocul apelor. Copac creștea din ce în ce mai mult, dar era prea slab și a început să se balanseze înainte şi înapoi.

La rândul său, zeiţa Buga a creat propriul ei copac. Spre deosebire de cel al demonului, al ei a crescut puternic și a devenit un copac maiestuos. Buninka a fost nevoit să recunoască atotputernicia zeiţei Buga și s-a plecat în semn de omagiu înaintea ei.

Buga i-a prins atunci, cu mâinile sale, fruntea lui Buninka şi l-a transformat în fier, ceea ce i-a provocat multă durere demonului, care o ruga să o elibereze. În cele din urmă, Buga a cedat și i-a permis adversarului său să rătăcească pe pământ.

Opera creatoare a zeiţei Buga a continuat. El a adunat toate informațiile necesare creării omenirii pentru a popula toate aceste pământuri nelocuite. De la Est, el a adunat fier; de la Sud, a adus focul; de la vest , a luat apă, și în cele din urmă de la Nord, pământ. Folosind pământul, el a făcut carne și oase; cu fierul, a făcut inima oamenilor; cu apa, a creat sângele; apoi cu focul, a dat vitalitatea necesară acestor noi fiinţe. Din toate acestea s-a născut primul om şi prima femeie.

Dar lui Buninka i s-a interzis să rănească în vreun fel omenirea. Oamenii au devenit foarte numeroşi, iar el i-a cerut zeiţei Buga de a-i oferi jumătate din bărbații și femeile care populează pământul. Ea a refuzat cu fermitate. Dar Buga , în măreția sa infinită, a acordat totuşi rivalului său etern pe toți oamenii răi după moartea lor, în scopul ca ei să fie pedepsiţi de acest diavol care urăște această creație.

Pentru cei care au dus o viață de sfințenie pe pământ, ei vor avea posibilitatea de a petrece veșnicia alături de Buga. Conform acestui mit, iadul, condus de Buninka ar fi în centrul Pământului. El ar fi compus din 13 niveluri, fiecare corespunzând unui tip de pedeapsă. Unele pedepse s-au făcut, de exemplu, prin foc, prin smoala care arde.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Arad și Germania pentru vrăjitoarea Margareta

Am apelat la vrăjitoarea Margareta pentru a-mi aduce soţul acasă, deoarece s-a încurcat chiar cu şefa lui, o femei...

Mulțumiri din Anglia și America pentru regina magiei albe Maria Câmpina

Doamna vrăjitoare Maria Câmpina, regina magiei albe din România, a rezolvat cazul meu extrem de repede și definitiv, după...

Mulţumiri recente pentru vrăjitoarea Ramona din Satu Mare și Londra

Sincere mulţumiri profesionistei în magie, vrăjitoarea Ramona, pe care o recomand cu căldură tuturor celor care aveţi problem serioase...

Mai multe articole ca acesta