Mitologie

Tiyanak

0 54

Tiyanak (Tiyanak sau Tiyanak ) este o creatură vampirică în mitologia filipineză care imită forma unui copil. De obicei ia forma unui copil nou-născut și plânge ca cineva pierdut în junglă pentru a atrage turiștii imprudenţi. Odată ce este luat de către nefericit, acesta revine la forma sa adevărată și-şi atacă victima.
Aproape toate legendele sunt de acord asupra capacităților sale de a imita un copil şi plânsul bebelușului pentru a-şi atrage victimele. În unele legende, Tiyanak poate lua forma unui copil specific, de pildă cu gheare ascuțite și colți pentru a-şi ataca victima.

Sau capătă anumite asemănări cu piticii. În această versiune, forma “adevărată” a unui tiyanak este cea a unui om bătrân scund cu pielea ridată, cu o barbă lungă și mustață, cu un nas turtit și cu ochii de mărimea unei monede.
Aceeași poveste ne spune că tiyanak este relativ imobil, deoarece piciorul lui drept este mult mai scurt decât celălalt. Această deformare îl forțează să se miște prin sărituri, mai degrabă decât mersul pe jos, ceea ce-l face extrem de dificil de interceptat de către victime, dar capacitatea sa de a imita strigătul unui copil compensează acest dezavantaj.
Într-o altă poveste, se vede asemeni unei fiinţe supranaturale care zboară prin pădure (însă având totuşi formă de copil). Iar într-o legendă din insula Mindoro, tiyanak se transformă într-o pasăre neagră înainte de a-şi lua zborul.
Într-o altă versiune din Pampanga, tiyanak-ii sunt descrişi ca nişte omuleţi maro care nu merg pe pământ, ci mai degrabă plutesc în aer, care au nasul mare, gura largă, ochi mari feroce și voci ascuțite.
Există diverse povești despre cum s-a născut tiyanak. Oamenii Mandaya din Mindanao susțin că tiyanak este spiritul unui copil a cărui mamă a murit înainte de naştere. Acest lucru a determinat-o să fi fost “născut în pământ”, ceea ce a dus la starea lui actuală. O creatură supranaturală similară care există în folclorul malaiez este Pontianak, o femeie care a murit înainte de naştere.
După colonizarea spaniolă a insulei Filipine în secolul al 16-lea, mitul tiyanak a fost integrat în creștinism.Tiyanak, în versiunea creștină, reprezintă sufletul copiilor care au murit înainte de a fi botezaţi.
În credința locală, se cunosc diverse măsuri eficiente pentru a anihila atacurile unui tiyanak. Cei care s-au rătăcit datorită strigătelor creaturii pot să rupă vraja prin întoarcerea hainelor pe dos.Tiyanak găsește metoda destul de plină de umor pentru a-i da drumul călătorului și a dispărea apoi în junglă. Zgomotele puternice, cum ar fi sărbătoarea de Anul Nou sunt de asemenea considerate a fi suficiente pentru a alunga vampirul tiyanak.
Obiectele considerate eficiente pentru a-l respinge sunt usturoiul și rozariul.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 Alina Trandafir
Banner-300x150-Vrajitoarea-Valentina
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Irina Ioana
Banner 300x150 Vrajitoarea Maria Theodora
Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4
Banner 300x150 clarvazatoarea Mama Maria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

Vizitatori

Flag Counter

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare