vineri, 21 iunie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Nāga, șarpele păzitor care aduce prosperitate

Trebuie citit

Nāga (în sanscrită șarpe) este o ființă mitică a hinduismului, dar cuvântul înseamnă, de asemenea, în esență: șarpe. Nagii din religie păstrează comorile naturii, sunt atașați de apă și aduc prosperitate. Multe temple din India se închină unei statui de șarpe; șarpele este, de asemenea, simbolul lui kundalini (puternica energie spirituală care în viziunea yoghinilor se află la baza coloanei vertebrale).


Nâaga cu cinci capete la Prasat Sikhoraphum, Tailanda. Autor foto Ddalbiez, sursă Wikipedia.

Fertilitatea și nemurirea sunt, de asemenea, puterile lor. Se pare că orice divinitate a budismului sau jainismului, în plus față de hinduism, are un șarpe atașat la personalitatea sa, bun sau rău.

În legendele din India și din toată Asia de Sud-Est, nāgasii sunt locuitori ai lumii subterane, unde păzesc cu gelozie comorile pământului. Inamicul lor natural este uriașul vultur Garuda, dar nagas și Garuda nu sunt, de fapt, decât două încarnări ale lui Vishnu, cele două aspecte ale substanței divine, în care se reconciliază.

Naga cea mai renumită este Ananta ( eternul, infinitul), pe care Vishnu se odihnește în intervalul dintre sfârșitul unei lumi și crearea unei noi.

Nāga ca formă feminină (nāgī sau nāginī) este un geniu al apelor, reprezentat ca un șarpe cu un cap uman. Considerați a fi mari poeți, păstrează comorile pământului. Naga este gardian si protector, mediator între cer și pământ, mijlocitor între această lume și cea de Dincolo, uneori asociat cu cerul curcubeu (Buddha coboară din cer pe o scară care este un curcubeu, ale cărui rampe sunt două nâge).

În iconografia khmeră, nâga masculin are un număr impar de capete, în timp ce femelele au un număr par. Pe anumite stegulețe din Angkor, care pot simboliza ușa cerului, se crede că Indra și Makara scuipă două nagaze.

Nagaraja, cuvânt sanscrit format din naga (“șarpe”) și raja (“rege”), înseamnă Regele șerpilor. Acest termen se aplică în cazul a trei zeități majore: Ananta (Sheshanaga), Takshaka și Vasuki. Ananta, Vasuki și Takshaka sunt frați, fii ai lui Kashyapa și Kadru, care sunt părinții tuturor șerpilor.

 

În povestile și legendele cambodgiene, nāgasul poate lua forma umană, poate călători subteran, înota în apă și zbura în aer. De asemenea, naga este cel căruia îi datorăm fertilitatea solului și fertilitatea femeilor.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmece

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut bunica iubitei mele, o vrăjitoare rea....

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri din Baia Mare și Belgia precum și Italia

Mulţumesc din toată inima vrăjitoarei Morgana pentru că mă ajută și mă sfătuiește în momentele cele mai teribile și...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Cristina din Belgia și Anglia

Mulţumesc din suflet vrăjitoarei Cristina, cea mai bună pe care am întâlnit-o pentru că mi-a readus spor în afacere,...

Mulţumiri noi vrăjitoarei Florica

Soţul meu era alcoolic şi asta mă irita teribil. Nu mai ştiam ce să fac pentru a-l scăpa de...

Mai multe articole ca acesta