marți, 21 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Istanbul

Trebuie citit

Primul obiectiv turistic prezentat din afara graniţelor ţării noastre este nu întâmplător Istanbul. De aproape 700 de ani am tot avut interferenţe cu duşmanii sau prietenii noştri turci. Numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol iar de la 28 martie 1930 Istanbul, este cea mai mare concentrare urbană a Turciei moderne şi singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Destul de aproape de Bucureşti (700 km) poate fi vizitat printr-un zbor rapid cu avionul, mai puţin de 1 oră, cu automobilul, circa 8 ore sau cu trenul (nu pot da detalii, nu am folosit niciodată).

foto: copyright Segra Media
foto: copyright Segra Media

Am ajuns în Istanbul destul de repede după revoluţie şi mă pot lăuda cu peste 10 vizite de atunci, devenind unul din oraşele mele favorite. Nu pot spune exact ce mă atrage la acest oraş, diversitatea culturală, a opţiunilor turistice, a mirajului cumpărăturilor, dar este o încântare fiecare revedere a acestui super – oraş.

O zonă foarte bună pentru cazare în Istanbul o reprezintă cartierul Sultanahmet, foarte aproape de Topkapi şi Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră zone turistice obligatorii la prima vizită în oraş. Un alt obiectiv obligatoriu reprezintă palatul Dolmabahce, reşedinţa ultimilor sultani, locul unde a încetat din viaţă Mustafa Ataturk (tatăl turcilor) supranumit şi Versaillesul Orientului, vis – a – vis de stadionul Inonu al echipei Besiktas Istanbul.

foto: copyright Segra Media
foto: copyright Segra Media

Piaţa Taksim reprezintă un alt obiectiv turistic, celebră în ultimii ani ca loc de întâlnire al opozanţilor guvernului, dar şi pentru magazinele situate în această zonă.

foto: copyright Segra Media
foto: copyright Segra Media

Grand Bazar obligatoriu şi el pe agenda de vizitare oferă oportunitatea unor cumpărături în stil unic, oferind călătorului plăcerea negocierii agresive cu negustorii turci vorbitori ai multor limbi internaţionale. Un spectacol inedit îl oferă celebra Stradă de Aur unde sunt locaţii aflate în proprietatea aceleiaţi familii din timpul lui Soliman Magnificul (findcă tot este în box office telenovela). În partea opusă intrării în Marele Bazar se află Bazarul Egiptean raiul celor care apreciază mirodenii rafinate, cafea deosebită şi alte produse tradiţionale turceşti şi nu numai, greu de găsit în toată Europa. Tot legat de shopping nu trebuie ratat Cevahir Mall (locul patru mondial ca suprafaţă) sau outlet gen Olivium sau Optimum.

foto: copyright Segra Media
foto: copyright Segra Media

Nu în ultimul rând trebuie încercată bucătăria turcească, foarte multe mâncăruri tradiţionale în România având echivalente în mâncărurile turceşti şi greceşti: ciorbă, sarmale, zacuscă, musaca, piure, chiftele şi multe altele. Deserturile au un loc aparte şi o diversitate bolnăvicioasă: rahat, sarailie, baclava, şerbet.

După secole întregi de lupte internaţionale am ajuns la concluzia că Turcia alături de Grecia sunt ţările cele mai apropiate sufleteşte de felul de a fi al românilor.

M. L.

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mulţumiri din Baia Mare și Germania pentru vrăjitoarea Ramona

Trebuie să vă spun că am fost tare disperată datorită unei boli care mă ţinea la pat de luni...

Mai multe articole ca acesta