Turism magic

Haifa

0 63

Oraş de coastă superb, Haifa se află situat pe malurile Mării Mediterane, fiind considerat capitala nordului Israelului. În 2008, populaţia oraşului a fost estimată la un milion de locuitori. Este cunoscut pentru portul său important şi pentru industria chimică prosperă care se găseşte aici.

Haifa este al treilea oraş al ţării şi numără 17% din populaţia Israelului. Numele acestui oraş este menţionat în Talmud în sec. III î.e.n. Era atunci un târguşor situat în apropiere de Shikmona, principalul oraş evreiesc din regiune. Cucerit şi integrat în imperiul bizantin, a fost succesiv sub dominaţia persană şi a imperiului arab.

Sursă foto: Wikipedia

Sursă foto: Wikipedia

 

În 1100, cruciaţii au asediat oraşul, pe care l-au integrat apoi în Principatul Galileea. În 1265, mamelucii l-au cucerit după care, progresiv, a devenit deşertic şi abandonat până în sec. XVII. În 1761, suveranul beduin Daher – El – Omar a reconstruit oraşul înconjurându-l cu un zid. Totodată, noul oraş a fost deplasat de la locul său de origine şi situat într-un loc strâmt între mare şi înălţimile muntelui Carmel (conform Bibliei, profetul Ilie locuia aici, de unde celălalt nume al său „muntele Sf. Ilie”).

În 1868, sosirea membrilor Tempelgesellschaft (Societatea Templului), care au hotărât revenirea la sursele creştinismului şi la crearea de implantări urbane şi agricole în Pământul Sfânt, ceea ce a dus la dezvoltarea puternică a oraşului. Aceşti imigranţi germani şi-au construit casele în ceea ce acum este cunoscut ca „colonia germană”. Templierii au contribuit enorm la creşterea industriei şi a comerţului în Haifa, şi au jucat un rol determinant în modernizarea sa.

Plasată sub tutela mandatului britanic, în Palestina, va fi integrat ulterior teritoriului Israel în timpul independenţei sale. La începutul sec. XIX, Haifa era deja un port industrial important cu o populaţie de 20.000 de locuitori, din care 84% musulmani şi 4% evrei. Cu timpul, datorită valurilor succesive de imigraţie evreiască în Palestina, proporţia musulmanilor s-a diminuat (38% faţă de 47% evrei).

Această situaţie a cunoscut o turnantă în timpul războiului de independenţă al Israelului, când din regiune au fugit 60.000 de cetăţeni arabi, printre care celebra Leila Khaled, militantă palestiniană a Frontului popular de eliberare a Palestinei (FPLP). Această fugă este rezultatul operaţiei Misparayim (Foarfecele) condusă de unităţile evreieşti brigăzile Carmeli. Ea a constat din a bombarda intens cartierele arabe situate mai jos decât cele evreieşti.

Astăzi, Haifa este un oraş multicultural şi multiconfesional, unde trăiesc în pace cetăţeni israelieni, evrei, musulmani, creştini şi druzi. Aici se află de asemenea Centrul mondial baha´i, religie care a fost atât de mult apreciată de Regina Maria a României, primul monarh din lume care a adoptat această credinţă. Haifa este o atracţie turistică evidentă, de neevitat, mai ales că aici se află un metrou construit ca un funicular, Carmelit.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 Clairvoyant Aida Maria
Banner 300x150 Tamaduitoarea Adelina
Banner 300x150 Vrajitoarea Renata
Banner 300x150 Tamaduitoarea Hara
Banner 300x150 Clarvazatoarea Anastasia Venus ok555
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Prezicatoarea Aurelia
Banner 300x150 Clarvazatoarea Mama Maria 3
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner-300x150-vrajitoarea Ciresica-ok
banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare