duminică, 23 iunie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Irlandezii și scoțienii nu sunt celţi

Trebuie citit

Analizele genetice arată că națiunile celtice actuale descind de fapt din spanioli și portughezi.

 

Actorul scoţian Sean Connery cu membrii United States Air Force Reserve’s Pipe and Drum Band în Washington, DC. Tartan Day, 2004. Sursă afrc.af.mil, Wikipedia.

Credința populară spune că oamenii din Irlanda și Scoția sunt urmaşii celților, un popor alpin originar dintr-o regiune situată la est de Franța de azi,în sudul Germaniei. Ei s-au dispersat către Europa de vest pentru a ajunge apoi în insulele din Oceanul Atlantic acum 2.500 de ani. Această idee pare susținută de faptul că limbile celtice, vorbite astăzi în principal în insule, au fost utilizate pe scară largă în Europa de Vest și Centrală înainte de căderea Imperiului Roman.

Dar testele genetice recente vin să conteste această ipoteză. ADN-ul europenilor de toate naționalitățile a fost analizat de către geneticienii de la Trinity College Dublin, care au analizat relațiile parentale dintre diferite grupuri.

Prima lor constatare a fost că poparele celtice, scoțienii și irlandezii, au mai multe afinităţi genetice cu spaniolii și portughezii decât cu orice alt grup european.

Chiar au ajuns să sugereze o dată de separare a celor două grupuri care datează de acum aproximativ 6000 de ani, adică la sfârșitul Erei Glaciare. Popoarele din Peninsula Iberică au fost deci în contact strâns cu cele din Insulele Britanice timp de multe secole, probabil aproximativ 3.000 de ani.

Ulterior, “adevăraţii” celți din Europa Centrală, au atins probabil Insule Britanice, dar la sosirea lor, oamenii din Spania erau deja de foarte mult timp acolo. Celţii au plecat dar au lăsat cultura lor deoarece este omniprezentă, însă nu su lăsat şi genele lor.

Acest lucru, publicat în American Journal of Human Genetics, demonstrează, de asemenea, o relație puternic parentală a insularilor cu bascii, care nu sunt deloc celţi. Locuitorii din regiunile tradițional caracterizate ca fiind celtice sunt, de asemenea, strâns legate una de alta, irlandezii având mai multe puncte în comun cu scoțienii decât cu orice altă națiune. Și această proximitate merge mult mai mult dincolo de anul 1600, atunci când valurile mari migratoare din Scoția s-au mutat în Irlanda de Nord în căutare de terenuri fertile. Părul roșu și pistruii,  sunt atunci o moștenire spaniolă?

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulţumiri foarte noi din orașul englezesc Lutton pentru vrăjitoarea Cristina

Nu visam că o să ajung să mi se facă vrăji sau farmece, nu știu exact, mai ales că...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Florica din Spania și România

Am trecut prin momente dificile când soţul meu m-a părăsit pentru o femeie frumoasă dar vicioasă la maxim și...

Mulţumiri recente din America pentru Regina Magiei Albe din România, Maria Câmpina

Soţia a revenit în viaţa mea după o ceartă de pomină, când am făcut-o să plângă şi să regrete faptul că m-a trădat cu şeful ei. După trei ani, a reapărut zglobie şi mai sexy ca niciodată, foarte doritoare. M-a uimit teribil. Dar ştiam că totul se datora intervenţiei magice realizată de Regina Magiei Albe din România, Maria Câmpina,

Mai multe articole ca acesta