miercuri, 28 februarie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Galateea, nereida de care s-a îndrăgostit ciclopul Polifem

Trebuie citit

În mitologia greacă, Galateea este una dintre nereide (nimfe marine), fiica lui Nereus și Doris, fiica lui Ocean și Thetys. Locuiește pe o coastă din Sicilia. Numele său înseamnă “piele albă ca laptele” (derivată din gála, adică “lapte”).

Galateea surprinsă, ascultând naiul lui Acis, sculptură de Jean-Baptiste Tuby, grădina palatului Versailles, foto de Coyau, sursă foto Wikipedia.

Poetul bucolic grec Theocritus, în a unsprezecea idilă, îl asociază pe ciclopul Polifem (fiul lui Poseidon) și pe Galatea. În această scurtă piesă, ciclopul nu mai este gigantul canibal din Odiseea. Poetul îl prezintă pe Polifem ca pe un iubit răcit, care se îndrăgostește de Galateea. Ciclopul nu exclude însă găsirea consolării la alte nimfe care nu îl disprețuiesc pentru modul în care arată.

În Metamorfozele sale, poetul roman Ovidiu (care a murit la Tomis), dezvoltă legenda îndrăgostiților din mitologia grecească Acis și Galateea într-un ton mai dramatic. Nimfa îl iubește ăe păstorul Acis și este iubită. Dar este o victimă a geloziei ciclopului Polifem, de asemenea îndrăgostit de Galateea dar descalificat prin caracteristicile sale monstruoase.

Polifem, surprinzându-i pe cei doi iubiți, scoate o piatră din Etna și o aruncă asupra lui Acis. Galateea, văzând niște fire de sânge care se ridică de sub stâncă, le schimbă într-un râu, în scopul de a se putea îmbăia în fiecare zi. Această versiune va fi preluată de mulți poeți, fiind una dintre exemplele de dragoste neîmpărtășită care duce la nebunia distructivă.

O altă versiune a legendei, în care Polifem o seduce în cele din urmă pe Galateea grație talentului său de a cânta la syrinx, a avut mai puțin succes.

 

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Margareta

Îi mulţumesc doamnei vrăjitoare Margareta pentru susţinera acordată, căci datorită ei am reuşit să scap de un dușman feroce...

Mulţumiri din Turcia și Italia pentru vrăjitoarea Elena Minodora

Mulţumesc enorm doamnei vrăjitoare Elena Minodora, pe care am găsit-o cu anunț pe www.vrajtoarero.com care a reuşit să mă...

Mulţumiri foarte recente din Transilvania pentru cea mai puternică vrăjitoare din Europa – vrăjitoarea Anastasia Venus

Bună, dragi prieteni! Chiar nu știu exact dacă el s-ar fi întors la mine, dacă nu apelam la doamna...

Mulţumiri pentru tămăduitoarea Hara primite din Ardeal și Germania

Soţia mea frumoasă, apetisantă, dornică de aventuri și rea a plecat de acasă fără nicio explicaţie, în lumea mare,...

Mai multe articole ca acesta