joi, 18 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Calendarul divinatoriu maya Tzolk’in

Trebuie citit

Calendarul divinatoriu maya Tzolk’in se bazează pe un ciclu de 13 * 20 = 260 de zile de ghicire și religie a calendarului mayaș.

Acest calendar ritualic de 260 de zile este comun tuturor civilizațiilor pre-columbiene din Mesoamerica (nahuasii îl numesc tonalpohualli). Originea acestui calendar este obscură. Cele mai vechi atestate datează din anul 650 î.e.n. în nume calendaristice.

Autor Lacambalam, sursă Wikipedia.

Structura calendarului este produsul unui ciclu de 13 ranguri “a” (numerele variând de la 1 la 13) și un ciclu ordonat de 20 de semne “X” de zile (primul semn este citit Imix, este urmat de Ik , ultimul este Ahau.

O zi de tzolk’in este numită “X”, de exemplu 4 Ahau (care este data celebră a zilei de origine asociată cu o creștere a lui Venus). Legea succesiunii este: succesorul unui “X” = succesor al succesorului “X”: 1 Imix, 2 Ik, 3 Akbal, 4 Kan … (succesorul lui 13 este 1 și Ahau este Imix). 13 fiind primul cu 20, metoda permite urmărirea tuturor combinațiilor posibile, adică 260.

Combinația dintre o dată a calendarului tzolk’in și o dată calendaristică haab (versiunea maya a calendarului solar de 365 de zile, comun civilizațiilor din Mesoamerica) are loc o dată la 18.980 de zile (73 tzolk’in sau 52 ha’ab, sau aproximativ 52 de ani), ceea ce face ca această perioadă, numită adesea Calendarul Ritual sau Runda Calendar (CR), un fel de echivalent al unui “secol” în calendarul gregorian, utilizat în prezent în multe țări, în principal în lumea occidentală.

Datele CR au două componente: o dată tzolk’in și o dată ha’ab, de exemplu: 4 Ahau 8 Cumku. Trebuie remarcat faptul că specialiștii (arheologii, epigraphiștii) nu au găsit nici o dată pentru azteci, deoarece aztecii nu au scris date echivalente cu datele Ha’ab mayașe.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Anglia și Satu Mare pentru vrăjitoarea Morgana – declarată vrăjitoare autentică în Marea Britanie

După mari eșecuri de a-mi întemeia şi eu o familie, am apelat cu succes la vrăjitoarea Morgana. Am fost...

Mulţumiri recente din România și Spania primite de cea mai puternică vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Anastasia Venus

Este greu să găsești o vrăjitoare serioasă și puternică precum vrăjitoarea Anastasia Venus. De fapt, nu credeam că există...

Mulțumiri din Roma și Londra pentru vrăjitoarea Cristina

Mulţumesc vrăjitoarei Cristina care, prin rugăciunile ei la telefon și prin ritualuri magice numai de ea cunoscute mi-a dezlegat...

M-a părăsit şi acum sunt disperat

Stimată doamnă Yagmur, Am şi eu nevoie de ajutorul dvs. În urmă cu un an am cunoscut o femeie de...

Mai multe articole ca acesta