marți, 16 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Enki și Ordinea Lumii

Trebuie citit

Enki și Ordinea Lumii este un mit sumerian care spune cum a organizat lumea zeul înțelepciunii Enki prin acordarea unui rol pentru fiecare ființă vie și oferind beneficii pentru anumite țări.

 


Amprentă a unui sigiliu cilindric din perioada akkadiană reprezentându-l pe zeul Ea sub forma sa curentă, cu coiful cu coarne simbolizând divinitatea și apele. Alături de el se află vizirul acestuia, Ușmu, la dreapta și zeițele Iștar și Șamaș, la stânga. British Museum Collections, sursă Wikipedia.

Zeul a organizat lumea în jurul țării Sumerului și a făcut în așa fel ca țările învecinate să o poată servi pentru a-i oferi diferite bogății. El a început prin a face din orașul Ur (unul dintre cele mai vechi și importante orașe din Mesopotamia antică, în actualul Irak, situat pe unul dintre brațele fluviului Eufrat) un port mare deschis în Golful Persic, de unde vor ajunge bunurile întregii lumi.

Apoi a plecat în țara îndepărtată Meluhha, menționată de textele vechi în jurul Golfului Persic, pe drumul comercial dintre Mesopotamia și Indus, localizată ca fiind insula Bahrein (în valea Indusului, în acea perioadă era în plină glorie puternica civilizație harapeeană) capătul estic al comerțului maritim cu Sumer, care oferea aur, staniu, dar, de asemenea, produse agricole.

După acest periplu, zeul Enki s-a întors și s-a dus la Dilmun, de unde se exportau  cereale, o escală urmată de un drum în Iran, mai ales la Elam, care va produce pietre și metale. Apoi, el a traversat Mesopotamia pentru a merge în Siria, țara lui Martu (unde locuiau amoriții), care vor fi mari crescători de animale.

Astfel, Lumea a fost organizată de zeu Enki în jurul Sumerului, pentru a oferi acestei țări, cu generozitate, bunuri pe care solul ei nu le avea și a stabilit totodată cadrul politic și economic al acesteia din urmă.

Într-o a doua parte, Enki a atribuit fiecărui zeu unele sarcini specifice, în timpul unei enumerări lungi în care sunt revăzute toate domeniile civilizației Mesopotamiei. Astfel, Enki nu a fost numai cel care a organizat lumea oamenilor, ci și cel care a decis rolul zeilor.

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Vatra Dornei și Italia

Ţin să-mi exprim şi pe această cale mulţumirea enormă pe care o port în suflet pentru doamna vrăjitoare și...

Vrăjitoarea Monica Ioniță

Cea mai mediatizată vrăjitoare, cerută de cele mai mari televiziuni din SUA, apreciată de marele maestru Ion Ţugui, a...

Vrăjitoarea Varşovia de magie neagră

Incredibil, dar adevărat! Rezultate 100% garantate în doar 24 de ore! Are leacuri deosebite şi vă aşteaptă cu ritualuri...

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri noi din republica Moldova

Mulţumesc mult de tot doamnei vrăjitoare Morgana pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi, după ce...

Mai multe articole ca acesta