luni, 22 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Enki și Ordinea Lumii

Trebuie citit

Enki și Ordinea Lumii este un mit sumerian care spune cum a organizat lumea zeul înțelepciunii Enki prin acordarea unui rol pentru fiecare ființă vie și oferind beneficii pentru anumite țări.

 


Amprentă a unui sigiliu cilindric din perioada akkadiană reprezentându-l pe zeul Ea sub forma sa curentă, cu coiful cu coarne simbolizând divinitatea și apele. Alături de el se află vizirul acestuia, Ușmu, la dreapta și zeițele Iștar și Șamaș, la stânga. British Museum Collections, sursă Wikipedia.

Zeul a organizat lumea în jurul țării Sumerului și a făcut în așa fel ca țările învecinate să o poată servi pentru a-i oferi diferite bogății. El a început prin a face din orașul Ur (unul dintre cele mai vechi și importante orașe din Mesopotamia antică, în actualul Irak, situat pe unul dintre brațele fluviului Eufrat) un port mare deschis în Golful Persic, de unde vor ajunge bunurile întregii lumi.

Apoi a plecat în țara îndepărtată Meluhha, menționată de textele vechi în jurul Golfului Persic, pe drumul comercial dintre Mesopotamia și Indus, localizată ca fiind insula Bahrein (în valea Indusului, în acea perioadă era în plină glorie puternica civilizație harapeeană) capătul estic al comerțului maritim cu Sumer, care oferea aur, staniu, dar, de asemenea, produse agricole.

După acest periplu, zeul Enki s-a întors și s-a dus la Dilmun, de unde se exportau  cereale, o escală urmată de un drum în Iran, mai ales la Elam, care va produce pietre și metale. Apoi, el a traversat Mesopotamia pentru a merge în Siria, țara lui Martu (unde locuiau amoriții), care vor fi mari crescători de animale.

Astfel, Lumea a fost organizată de zeu Enki în jurul Sumerului, pentru a oferi acestei țări, cu generozitate, bunuri pe care solul ei nu le avea și a stabilit totodată cadrul politic și economic al acesteia din urmă.

Într-o a doua parte, Enki a atribuit fiecărui zeu unele sarcini specifice, în timpul unei enumerări lungi în care sunt revăzute toate domeniile civilizației Mesopotamiei. Astfel, Enki nu a fost numai cel care a organizat lumea oamenilor, ci și cel care a decis rolul zeilor.

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Arad și Germania pentru vrăjitoarea Margareta

Am apelat la vrăjitoarea Margareta pentru a-mi aduce soţul acasă, deoarece s-a încurcat chiar cu şefa lui, o femei...

Mulțumiri din Anglia și America pentru regina magiei albe Maria Câmpina

Doamna vrăjitoare Maria Câmpina, regina magiei albe din România, a rezolvat cazul meu extrem de repede și definitiv, după...

Mulţumiri recente pentru vrăjitoarea Ramona din Satu Mare și Londra

Sincere mulţumiri profesionistei în magie, vrăjitoarea Ramona, pe care o recomand cu căldură tuturor celor care aveţi problem serioase...

Mai multe articole ca acesta