marți, 21 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Codros, al 17-lea rege legendar al Atenei

Trebuie citit

În mitologia greacă, Codros, fiul lui Melanthos, este cel de-al șaptesprezecelea și ultimul rege legendar al Atenei, reprezentând un model vechi de patriotism și de sacrificu de sine.

Regele Atenei avea mulți fii care se angajaseră să colonizeze regiunea Ioniană: Neleus sau Miletus (căruia i se atribuie fondarea orașelor Milet, Efes, Colophon, Lebedos și Clazomenes), Androclos (fondatorul mitic al orașului Efes din Asia Mică), Prometos și Damasichthon (Colophon), Cyaretos (Myont) etc.

După ce a aflat de la oracolul din Delphi că în războiul purtat între dorieni și atenieni, avantajul va fi în cele din urmă al poporului al cărui conducător urma să fie ucis, s-a dedicat voluntar propriei sale persoane, aruncându-se în mijlocul luptei.

Codrus, ultimul rege al Atenei, pe o cupă antică păstrată la Bologna, 1888, sursă Baumeister: Denkmäler des klassischen Altertums. 1888. Band III, Seite 1998, autor Baumeister: Denkmäler des klassischen Altertums. 1888. Band III, Seite 1998, Wikipedia.

Mai precis, regele Codrus, devotat poporului său și oracolului din Delphi, s-a deghizat în țăran și s-a dus în fața taberei dorienilor, care se găsea pe marginea unui râu, unde a provocat un grup de soldați, dar a fost ucis în cele din urmă. Dorienii, care aflaseră de profeție, s-au retras în grabă, de teama înfrângerii de către atenieni.

În urma acestei victorii nesperate, atenienii au considerat că nimeni nu mai era demn de victorie asemeni lui Codrus, astfel încât titlul de rege a fost desființat iar cel de arhon a fost înlocuit.

Dar Aristotel a prezentat o altă versiune  conform căreia fiul lui Codrus, Medon,  i-ar fi succedat ca rege și “armoniu perpetuu” (în fiecare oraș grecesc exista un asemenea rang stabilit pentru conducătorii politici).

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mulţumiri din Baia Mare și Germania pentru vrăjitoarea Ramona

Trebuie să vă spun că am fost tare disperată datorită unei boli care mă ţinea la pat de luni...

Mai multe articole ca acesta