Insolit

Calamity Jane, eroina Vestului Sălbatic

0 65

Eroina Vestului Sălbatic, Martha Jane Cannary, mai bine cunoscută sub pseudonimul Calamity Jane s-a născut la 1 mai 18502, 1852 sau 1856, în funcție de sursă, în apropiere de Princeton, Missouri.

După ce a obţinut o mare notorietate în timpul vieții sale prin participarea sa la cucerirea Vestului și a rolul său în timpul războaielor indiene, în care a pretins că a fost iscoadă pentru armata Statelor Unite cu generalul George Custer, Jane a devenit personajul principal într-un spectacol bazat pe propria ei legendă, intitulat Wild West Show.
Acest spectacol a avut darul de a crește legenda vie a lui Calamity Jane. Dar a murit săracă, oarbă, alcoolică, dar încă faimoasă în 1903 la Terry, în Dakota de Sud.

Calamity Jane la Expoziţia Pan Americană din Buffalo. Sursă Weikipedia.

Calamity Jane la Expoziţia Pan Americană din Buffalo. Sursă Weikipedia.

Sura cea mai credibilă privind viaţa ei o reprezintă scrisorile pe care Calamity Jane le-a scris fiicei sale.
A avut trei surori și doi frați, ea fiind cea mai mare. Părinții lor îi lăsa adesea să se descurce singuri, iar Calamity Jane a învățat de timpuriu să aibă grijă de ei. Copil, îi plăcea să se joace afară și să călărească, ajungând ca în scurt timp să dreseze caii.

În 1865, familia ei a plecat spre Montana, prin Oregon. Jane avea treisprezece ani. În timpul călătoriei, care a durat cinci luni, ea a participat la vânătoare cot la cot cu bărbații.
Din păcate, pe parcursul acestei călătorii, mama lui Charlotte Canare a murit. În același an, familia a emigrat din nou, de data aceasta stabilindu-se în Salt Lake City, Utah, unde tatăl său a murit în 1868.

Apoi a început viața aventuroasă care o va face faimoasă. S-a alăturat, doi ani mai târziu, generalului George Custer Scout în calitate de ghid (cercetaș). Calamity Jane a participat astfel la campaniile împotriva indienilor din Arizona şi a început să poarte haine bărbătești. S-a remarcat în multe misiuni periculoase, participând la mai multe campanii și a devenit foarte pricepută în fotografiere.

Potrivit lui memoriile sale, în timpul în care juca rolul de iscoadă şi-a câștigat porecla Calamity Jane. Generalul George Crook i-a ordonat să plece cu un detașament din Wyoming, într-o misiune dificilă. Plecat timp de mai multe zile, grupul de soldați a suferit mai multe încăierări cu indienii în timpul cărora șase soldați au fost uciși și mulți alții răniți grav. După ce a reveni la fort, aflat la numai câțiva kilometri, soldaţii au căzut într-o ambuscadă. Căpitanul s-a accidentat. Privind în urmă la un moment dat, Martha și-a dat seama că ofițerul va cădea de pe cal. A galopat spre el și l-a apucat înainte de a cădea. L-a urcat apoi pe calul său în fața ei și l-a dus înapoi la fort, salvându-i viața. După ce s-a vindecat, căpitanul i-a spus glumind: “Vă botez Calamity Jane, eroina din câmpii. “. Acest pseudonim a însoţit-o pe tot parcursul vieţii sale!
În timpul campaniilor sale, a fost prima femeie albă care a intra la Black Hills, pe atunci stăpânit de către Sioux, care sunt munții sacrii. În 1875, a făcut parte din expediția geologică condusă de profesorul Walter Jenney.
Dar mare sa bravură a reprezentat-o momentul în care s-a alăturat generalului Custer în bătălia faimoasă de la Little Big Horn. În timpul călătoriei sale, a fost nevoită să înoate peste râul Platte, după care s-a înbolnăvit. S-a întors acasă la Fort Fetterman, unde a rămas paisprezece zile. Apoi, după ce a revenit la datorie, a pornit spre Fort Laramie.
Acolo, l-a întâlnit pe Wild Bill Hickok şi amândoi s-au dus până la Deadwood. Apoi, ea a asigurat legătura, în calitate de curier, între Custer, aflat în continuare la Black Hills și Deadwood.
Într-o zi din luna august 1876 prietenul lui Wild Bill Hickok a fost ucis de un glonț în spatele capului într-un “salon” din Deadwood. Deși s-a pretins că ea ar fi avut o aventură cu acesta din urmă, s-ar părea că ei erau de fapt prieteni foarte buni, nimic mai mult, iar tatăl copilului ei (Janey) era un locotenent cu care a avut o aventură cu ceva timp în urmă.

Cuprinsă de furie, Calamity Jane a plecat în căutarea criminalului, un om pe nume Jack McCall, pe care l-ar fi prins pentru a-l preda justiţiei. Dar acesta a scăpat. Puţin mai târziu a fost prins din nou, judecat apoi spânzurat.

Calamity Jane a plecat din Deadwood în 1877 cu cel de al șaptelea regiment de cavalerie. În anul următor, ea efectuat câteva explorări. Apoi, a făcut navete între diferitele forturi și orașe, păzind câteva turme de vaci. De fapt, şi-a schimbat foarte des meseriile. A fost bucătăreasă pentru muncitorii de la căile ferate sau pentru cowboy-ii care frecventau saloane, asistentă medicală în timpul unei epidemii de variola în Deadwood în 1878, croitoreasă în bordelurile conduse de prietena ei Dora DuFran și a călătorit, din Wyoming în Oregon, sau în California, ca supraveghetor pentru turmele de vaci. În 1882, a refuzat însă să participe la un show popular din Buffalo Bill, Buffalo Bill Wild West.

Camaity Jane s-a căsătorit cu o brută, William Steers cu care a avut un băieţel, Little Calamity care a decedat însă repede. În 1885, în El Paso l-a cunoscut pe Clinton Burke, un texan cu care în cele din urmă s-a căsătorit, doi ani mai târziu şi căruia i-a născut o unei fiică, Jessie.
Familia a plecat apoi în Colorado, unde a deschis un hotel. După care au călătorit din oraș în oraș pentru a reveni la Deadwood, la șaptesprezece ani după plecarea lui Martha. Vechii prietenii au fost foarte încântaţi să o vadă din nou pe Calamity Jane; unii doresc să-i scrie aventurile și alţii i-au cerut să-şi joace rolul. Între timp soțul ei a părăsit-o.
Apoi, ea a participat la mai multe spectacole centrate pe mitul Vestului american, în vogă în acea epocă. La 20 ianuarie 1896, s-a angajat la circ, în Chicago și Minneapolis, unde a avut posibilitatea de a-şi publica autobiografia. În 1901, a fost internată într-o casa săracilor unde un jurnalist din New York a venit să-i propună să participe la Expoziţia Pan Americană, dar alcoolică și instabilă emoţional, a fostrepede alungată.
Calamity Jane a murit la 1 august anul 1903 de pneumonie. Doi dintre prietenii săi i-au transportat corpul Terry, unde membrii Societăţii de Pioneri din Blachk Hills au organizat funeraliile într-un mod grandios. Îmbrăcată în alb, pusă într-un sicriu căptușit, corpul său a fost expus în camera din spate a unui salon, pentru ca toți locuitorii din Deadwood să poată veni pentru un ultim rămas bun.

Este îngropată în cimitirul din Deadwood, de lângă Wild Bill Hickok, potrivit voinței sale.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 Clairvoyant Aida Maria
Banner 300x150 Tamaduitoarea Adelina
Banner 300x150 Vrajitoarea Renata
Banner 300x150 Tamaduitoarea Hara
Banner 300x150 Clarvazatoarea Anastasia Venus ok555
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Prezicatoarea Aurelia
Banner 300x150 Clarvazatoarea Mama Maria 3
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner-300x150-vrajitoarea Ciresica-ok
banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare