sâmbătă, 18 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeul Hymen, fiul lui Bacchus

Trebuie citit

În mitologia romană, zeul Hymen sau Hymenaeus, fiul lui Bacchus (Dionysos) și al zeiței dragostei, seducției și frumuseții feminine la greci, Venus (Afrodita), au prezidat căsătoria.

Este, de asemenea, cunoscut ca Hyediios (în greaca antică Ὑμενοαιος) în mitologia greacă. Unii poeți l-au văzut ca dând naștere muzelor Urania, Clio, lui Magnes, fiul lui Argos, chiar lui Apollo și muzei poeziei, Calliope sau muzei dansului, Terpsichore.

Dar indiferent de genealogia sa, acest zeu juca un rol important în viața umană, iar cultul lui era peste tot o onoare. Atenienii l-au invocat întotdeauna în ceremoniile de căsătorie, iar în cadrul sărbătorilor solemne l-au chemat printr-un cântec de triumf: “O Hymen, O Hymenaeus! ”

Pictură pe pânză de Nicolas Poussin reprezentându-l pe Hymen deghizat ca o femeie în timpul unei ofrande oferite lui Priapus. São Paulo, Brazilia, sursă Wikipedia.

Acestui zeu iubit de oamenii din Antichitate i s-au atribuit multe legende: este un tânăr minunat, care a salvat fete tinere răpite de pirați și le-a returnat părinților lor, cu condiția să i se dea mâna celui pe care îl iubește, dar pe care el îl disprețuiește; conform unei alte versiuni, el și-ar fi pierdut vocea în timpul nunții lui Ariana (Ariadna) și Dionysos. În plus, se spune că era așa de frumos ca Apollo.

Lui Hymen i s-au acordat următoarele atribute: emblemele nupțiale, torța nupțială, flautul și coroana trandafirilor.

A fost descris ca un tânăr blond purtând o coroană cu flori, mai ales de maghiran, având o torță în mâna dreaptă și un voal galben în stânga, care, la Roma, a fost deosebit de afectată de căsătorie. Astfel, în căsniciile romane, voalul miresei era de un galben strălucitor.

Uneori acest zeu încoronat cu trandafiri, poartă o haină albă brodată cu flori; unii mitologi îi dau un inel de aur, un jug și legături pe picioare, o alegorie făcută mai transparentă de două torțe care au aceleași flăcări și care sunt plasate în mâinile sale sau lângă el.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Margareta

Îi mulţumesc doamnei vrăjitoare Margareta pentru susţinera acordată, căci datorită ei am reuşit să scap de un dușman feroce...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Elena Minodora din Paraguay și Europa

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Elena Minodora, de pe siteul www.vrajitoarero.com, pentru că prin harul său arhirecunoscut în întreaga lume,...

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Cristina

Aduc mii de mulţumiri doamnei vrăjitoare Cristina deoarece m-a salvat de blestemul pe care îl aveam făcut de o vecină

Vrăjitoarea Venus are cele mai puternice leacuri

Făcătoarea de minuni Venus rezolvă în cea mai puternică lună din an, Aprilie, toate problemele cu care vă confruntați....

Mai multe articole ca acesta