luni, 11 decembrie, 2023
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeul Hymen, fiul lui Bacchus

Trebuie citit

În mitologia romană, zeul Hymen sau Hymenaeus, fiul lui Bacchus (Dionysos) și al zeiței dragostei, seducției și frumuseții feminine la greci, Venus (Afrodita), au prezidat căsătoria.

Este, de asemenea, cunoscut ca Hyediios (în greaca antică Ὑμενοαιος) în mitologia greacă. Unii poeți l-au văzut ca dând naștere muzelor Urania, Clio, lui Magnes, fiul lui Argos, chiar lui Apollo și muzei poeziei, Calliope sau muzei dansului, Terpsichore.

Dar indiferent de genealogia sa, acest zeu juca un rol important în viața umană, iar cultul lui era peste tot o onoare. Atenienii l-au invocat întotdeauna în ceremoniile de căsătorie, iar în cadrul sărbătorilor solemne l-au chemat printr-un cântec de triumf: “O Hymen, O Hymenaeus! ”

Pictură pe pânză de Nicolas Poussin reprezentându-l pe Hymen deghizat ca o femeie în timpul unei ofrande oferite lui Priapus. São Paulo, Brazilia, sursă Wikipedia.

Acestui zeu iubit de oamenii din Antichitate i s-au atribuit multe legende: este un tânăr minunat, care a salvat fete tinere răpite de pirați și le-a returnat părinților lor, cu condiția să i se dea mâna celui pe care îl iubește, dar pe care el îl disprețuiește; conform unei alte versiuni, el și-ar fi pierdut vocea în timpul nunții lui Ariana (Ariadna) și Dionysos. În plus, se spune că era așa de frumos ca Apollo.

Lui Hymen i s-au acordat următoarele atribute: emblemele nupțiale, torța nupțială, flautul și coroana trandafirilor.

A fost descris ca un tânăr blond purtând o coroană cu flori, mai ales de maghiran, având o torță în mâna dreaptă și un voal galben în stânga, care, la Roma, a fost deosebit de afectată de căsătorie. Astfel, în căsniciile romane, voalul miresei era de un galben strălucitor.

Uneori acest zeu încoronat cu trandafiri, poartă o haină albă brodată cu flori; unii mitologi îi dau un inel de aur, un jug și legături pe picioare, o alegorie făcută mai transparentă de două torțe care au aceleași flăcări și care sunt plasate în mâinile sale sau lângă el.

- Advertisement -spot_img

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Mexic și România pentru vrăjitoarea Anastasia Venus

Mulţumesc mult vrăjitoarei Anastasia Venus deoarece m-a rezolvat de o mare problemă cu leacurie și ritualurile ei super.  A...

Mulţumiri pentru prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere din Irlanda și din toată lumea

Am apelat la prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere cu încredere. Aveam probleme mari de sănătate, ameţeli, dureri de cap, iar doctorii nu ştiau ce am deşi analizale îmi ieșeau normale de fiecare dată.
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img