duminică, 10 decembrie, 2023
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeul Harsaphes

Trebuie citit

Harsaphes sau Herschefi (Cel care este născut pe lac) este zeul egiptean al fertilității și sacrificiului, simbolizat cu cap de berbec ( la egipteni, berbecul este un animal sacru) și asimilat de greci cu Heracles, fiul lui Zeus, unul dintre eroii cei mai venerați în Grecia antică, originar din Herakleopolis Magna, strâns legat cu Ptah, cu Amun, cu zeul solar Ra, creatorul Universului și cu zeița solară Osiris, cea care a inventat agricultura și religia, pentru ca mai târziu să moară înecată în Nil, asasinată în urma unui complot organizat de către Seth, fratele ei mai mic. Apoi, a devenit stăpână peste lumea de Dincolo!

Statuetă de argint reprezentând pe zeul Harsaphes, Muzeul Louvre, Paris, foto de Neithsabes, sursă Wikipedia.

Iconografia lui reprezintă, în general un zeu antropomorf cu cap de berbec care poartă coroana solară, compusă din coroana atef purtată de Osiris, decorată cu simboluri solare, cum ar fi uraeus (cobra femelă protectoare) și discuri solare.

În Regatul Mijlociu, zeul Harsaphes a fost considerat un donator de mâncare. El a fost descris ca rege al Egiptului de Sus și de Jos și domnitor al ambelor maluri în capitala egipteană Herakleopolis Magna, afirmând astfel puterea sa asupra celor patru puncte cardinale ale Egiptului.

Acest zeu cu origini ancestrale a devenit în a treia perioadă intermediară una dintre cele mai importante zeități ale Egiptului, care acorda suveranitatea regelui și proteja țara împotriva haosului.

- Advertisement -spot_img

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole apărute

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Delia din Craiova

Am ajuns, graţie unei recomandări, la doamna vrăjitoare Delia şi m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut prietena mea, o femeie cu suflet rău,

Iubita mea a fugit în America cu şeful ei

Iubita mea a fugit în America cu şeful ei, pe când se aflau într-o delegaţie prelungită şi am crezut cu adevărat că mă voi sinucide din cauza asta.
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img