miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeul Harsaphes

Trebuie citit

Harsaphes sau Herschefi (Cel care este născut pe lac) este zeul egiptean al fertilității și sacrificiului, simbolizat cu cap de berbec ( la egipteni, berbecul este un animal sacru) și asimilat de greci cu Heracles, fiul lui Zeus, unul dintre eroii cei mai venerați în Grecia antică, originar din Herakleopolis Magna, strâns legat cu Ptah, cu Amun, cu zeul solar Ra, creatorul Universului și cu zeița solară Osiris, cea care a inventat agricultura și religia, pentru ca mai târziu să moară înecată în Nil, asasinată în urma unui complot organizat de către Seth, fratele ei mai mic. Apoi, a devenit stăpână peste lumea de Dincolo!

Statuetă de argint reprezentând pe zeul Harsaphes, Muzeul Louvre, Paris, foto de Neithsabes, sursă Wikipedia.

Iconografia lui reprezintă, în general un zeu antropomorf cu cap de berbec care poartă coroana solară, compusă din coroana atef purtată de Osiris, decorată cu simboluri solare, cum ar fi uraeus (cobra femelă protectoare) și discuri solare.

În Regatul Mijlociu, zeul Harsaphes a fost considerat un donator de mâncare. El a fost descris ca rege al Egiptului de Sus și de Jos și domnitor al ambelor maluri în capitala egipteană Herakleopolis Magna, afirmând astfel puterea sa asupra celor patru puncte cardinale ale Egiptului.

Acest zeu cu origini ancestrale a devenit în a treia perioadă intermediară una dintre cele mai importante zeități ale Egiptului, care acorda suveranitatea regelui și proteja țara împotriva haosului.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mai multe articole ca acesta