miercuri, 28 februarie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeul Baalshamin

Trebuie citit

Baalshamin (sau Baal Shamen în aramaică) este zeul cerurilor la fenicienii antici, șef al zeităților majorității popoarelor semitice care ocupau estul Mediteranei, și era venerat chiar și în Egipt și Roma. Baalshamin este regele zeilor, după ce a cucerit regatul altei divinități, Yam, zeul mărilor.

Templul lui Baalshamin din Palmyra înainte de distrugerea sa de către Statul islamic. Sursă Wikipedia, Purchase, 1945, foto de Bernard Gagnon, 2010.

El este prințul și stăpânul pământului, ploii și rouă, care a luptat împotriva Cuvântului, zeul morții, sterilității și secetei. În urma acestei lupte, va urma un ciclu de șapte ani de fertilitate și abundență sau secetă și foamete. În timp, Baalshamin (denumirea de origine pehlevi arsacid) este din ce în ce mai mult considerată proiecția pe pământ a zeului Mithra, foarte popular în legiunile romane.

Triada palmireană: Baalshamin, stăpânul cerurilor între zeul Moon Aglibol și zeul soarelui Malakbel, sec. I, Muzeul Luvru. Sursă Wikipedia, Purchase, 1945, foto de Emmanuel Pierre.

Templul lui Ba’al-Shamin din Palmyra a fost ridicat în anul 17 era noastră. A fost mărit și împodobit de împăratul roman Hadrian în 130 și s-a dezvoltat sub domnia prințului Palmyrei, Odenat, numit de împăratul Gallian „protector al întregului Orient”, după care i-a învins pe perși în două campanii militare memorabile.

Un portic care duce la cella (parte închisă a templului) rămâne remarcabil. Acest templu, descoperit de arheologul francez Robert du Mesnil du Buisson, a fost distrus de Statul islamic pe 23 august 2015.

Irina Bokova, director general al UNESCO, a declara după distrugerea sa: “În ciuda obstacolele și fanatismul, creativitatea umană va prevala, clădirile și locațiile vor fi reabilitate și unele dintre ele vor fi reconstruite “.

1 comentariu

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Austria și Anglia pentru mama Maria din Buzău

Mulţumesc mult doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău, de pe siteul www.vrajitoarero.com, pentru că prin harul său deosebit mi-a...

Vrăjitoarea Elena Minodora a revenit din Ierusalim

Vrăjitoarea Elena Minodora se trage dintr-o familie foarte celebră de vrăjitoare din Muntenia şi s-a născut cu harul deosebit la vrăjitoriei şi recunoscut de oameni pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în tot felul de probleme grave și extrem de delicate.

Celebra vrăjitoare Elisabeta are cele mai puternice ritualuri

Celebra vrăjitoare Elisabeta este recunoscută în ţară cât şi peste hotare pentru puterile sale inegalabile. Rezolvă cazuri cu succes,...

Mulțumiri din Irlanda și Anglia pentru celebra clarvăzătoare Lavinia

Îi mulţumesc doamnei clarvăzătoare Lavinia pentru că mi-a prezis viitorul şi m-a oprit să iau cea mai proastă decizie...

Mai multe articole ca acesta