joi, 18 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zâna Morgana a dobândit puterea magică de la vraciul Merlin

Trebuie citit

Zâna Morgana este un personaj din ciclul arthurian, în care ea este sora vitregă și magiciana regelui Arthur. Inițial, un personaj pozitiv, ea este prezentată mai târziu ca oponent al regelui, soției lui  Guinevera și cavalerilor mesei rotunde.

 

Ilustrația lui William Henry Margetson pentru Legendele regelui Arthur și ale Cavalerilor Săi (1908), sursă foto Wikipedia.

Potrivit istoricul anglo-normand Geoffrey de Monmouth, ea este principala zână dintre cele nouă care-l întâmpină pe regele Arthur în Avalon după bătălia de la Camlann; conform lui Chretien de Troyes, este o soră a lui Arthur, magiciană și vindecătoare cooperând cu fratele său.

Abia începând cu lucrarea medievală Lancelot-Graal caracterul său pare mai precis. Devine dușmanul lui Arthur, fiica Ygrainei și a lui Gorlois, ducele de Cournouailles. Merlin este maestrul său de magie.

Numele de Morgana este deja un element complex. Potrivit lui François-Marie Luzel înseamnă în bretonă „născut din mare“ (Mor înseamnă „mare“ și Gane înseamnă „născut“ ).

Lingvistul Ferdinand Lot a crezut (la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea) că Morgana este inițial un personaj masculin. Dar John Marx contrazice această teorie, care omite în opinia lui analogia importantă între numele lui Morgana și welshul „Muirgen“, ceea ce denotă un fel de sirenă, numită inițial zeița irlandeză Morrigane.

Jean Markale consideră că  „cu siguranță Morgana este aceeași persoană ca și zeița irlandeză Morrigan“, al cărui nume în galeză înseamnă „mare regină“ . Morgana este prezentată ca regina zânelor și stăpână peste insula Avalon, conform lui Geoffroy de Monmouth.

În primul text scris în care apare, în jurul anului 920 în Vita Merlini de Geoffroy de Monmouth, numele ei este scris “Morgen”. Edmond Faral, după examinarea diferitelor teorii, concluzionează că numele “Morgen” este o invenție a lui Geoffroy de Monmouth.

În unele povești, Morgana va căuta să se răzbune pe Guinevera, de exemplu prin aducerea la curte a unei cupe magice care dezvăluie infidelitatea (Tristan în proză). În Sir Gawain și Cavalerul Verde, Morgana este complicele frumoasei doamne din Deșertul Înalt, ambele căutând moartea lui Gawain prin acte înșelătoare și trădători.

În unele povestiri, ea pune mâna pe teacă – în care unii spun că ar sta puterea protectoare a sabiei – și o aruncă într-un lac. În alte povești, Morgana îl inițiază pe nepotul (sau fiul, care variază în funcție de povești) Mordred, astfel încât să-l omoare pe Arthur. Mordred reușește să-l ucidă pe regele Arthur și asta marchează sfârșitul Albionului. Trupul lui Arthur este transportat într-o barcă de trei femei: Ygraina, Lady of the Lake și Morgana.

Caracterul Morganei se caracterizează prin complexitatea sa. Potrivit autorilor, ea este o zână sau o femeie, benefică sau rea; sora, jumătatea sorei sau fără legătură cu Arthur. De atunci, semnificațiile pe care le puteți vedea acolo sunt multiple, uneori se opun sau se completează reciproc.

Capabilă de  a vindeca sau să ucidă, Morgana amintește de personalitatea zeițelor care i-au putut inspira pe autorii medievali. Morrigan, zeița celtică, dar și Sirona sau zeița celtică Sulis ori Sequana (ultimele două fiind legate mai mult de apă ca Morgana) ar fi putut servi drept modele pentru crearea Morganei. Personajul ar putea avea una dintre sursele sale în zeița Morrigan, o Tuatha Dé Danann inspirată de Dea Matrona, zeiță galeză, așa cum apare în literatura medievală din Țara Galilor.

Fiica regelui Avallach sau Avallach (Avalon?) în opera Triadele galeze, este, la fel ca în ciclul arthurian, legat de regele Urien. Are doi copii, un fiu pe nume Owain și o fată numită Morvydd.

Potrivit lucrării Lancelot-Graal, Morgana învață secretele magiei lui Merlin și le folosește cu succes pentru a contracara proiectele regelui Arthur și Lancelot.

În romanul lui Monmouth, ea este portretizată ca magician expert în arta vindecării, cunoașterea plantelor, capabilă să-și schimbe forma și să meargă de la un loc la altul prin zbor. Această putere ar lega-o, conform lui Jill Marie Hebert, de Morrigan.

În romanul lui Hartmann von Aue, Erec, Morgana este descrisă ca fiind capabilă să schimbe oamenii în animale. Aceasta o apropie de magiciana Circe, care apare în Odiseea.

Morgana este portretizată ca o femeie luxoasă, având mulți iubiți, cel mai cunoscut și probabil cel mai preferat fiind Accolon, zâna părând să simtă o iubire adevărată pentru acesta. Dar spre deosebire de Viviana, ea nu are o relație cu Merlin.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Varșovia din Germania și Turcia

Mulţumesc mult vrăjitoarei Varșovia deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe fratele meu. A fost incredibil ceea ce a...

Mulțumiri din Anglia și Satu Mare pentru vrăjitoarea Morgana – declarată vrăjitoare autentică în Marea Britanie

După mari eșecuri de a-mi întemeia şi eu o familie, am apelat cu succes la vrăjitoarea Morgana. Am fost...

Mulţumiri recente din România și Spania primite de cea mai puternică vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Anastasia Venus

Este greu să găsești o vrăjitoare serioasă și puternică precum vrăjitoarea Anastasia Venus. De fapt, nu credeam că există...

Mulțumiri din Roma și Londra pentru vrăjitoarea Cristina

Mulţumesc vrăjitoarei Cristina care, prin rugăciunile ei la telefon și prin ritualuri magice numai de ea cunoscute mi-a dezlegat...

Mai multe articole ca acesta