miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Nimfele, misterioasele ființe din natură

Trebuie citit

În mitologia greacă și romană, nimfele sunt zeități subordonate, membre ale unui grup mare de spirite feminine asociate cu natura. Numele lor provine din greaca veche númphê care înseamnă în general „fată“ și, în funcție de context, „ fată de măritat“, „mireasă“ sau „fecioară“. De fapt, nimfele personifică activitățile creative și productive ale naturii. Ele sunt uneori legate de un anumit loc sau element și ar putea fi obiectul unui cult local. Acestea uneori însoțesc alte zeități, de care formează procesiunea.

Nimfe ascultând cântecele lui Orpheus, pictură de Charles François Jalabert, sursă Wikipedia.

Termenul „nimfă“ este uneori folosit într-un sens mai larg pentru a se referi la zeități subordonate ale naturii în alte mitologii (de exemplu sirenele, ondinele sau nixele din mitologia germanică, wilis în mitologia slavă, Nimfa de pe râul Luo în mitologia chineză etc.).

Numele lor a dat naștere termenului “nimfomania”, deoarece acestea erau celebre pentru numeroasele lor aventuri. De fapt, miturile le asociază des cu stafiile, de unde tendința sexuală de hipersexualitate a unei fantasme.

Nimfele sunt zeități feminine ale naturii, caracterizate prin tinerețe și frumusețe. Populează cele mai multe locuri: păduri și prundișuri, văi și dealuri fertile, izvoare și râuri, munți și peșteri etc. Ele sunt adesea asociate cu zeități superioare, cum ar fi zeița vânătorii la greci Artemis, divinul Apollo, maestrul Poseidon, zeița agriculturii Demeter, zeul podgoriei Dionysos sau chiar mai mulți zei rustici precum Pan sau Hermes.

Nimfele sunt benefice și fertilizează natura. Îi protejează pe logodnicii care vin să se scufunde în izvoarele lor, inspiră oamenii și îi pot vindeca de rău. Îndrăgostite de zei, dar, în general, simpli muritori care trăiesc de mii de ani, nimfele fără griji cântă în locurile unde locuiesc. Din legătura lor cu muritorii s-au născut eroii, demi-zeii.

Există diferite tipuri de nimfe, în funcție de mediul natural în care trăiesc. Distingem în special: epigeae (nimfe terestre), hidriadele (nimfe acvatice), uraniile (nimfele celeste) etc. Nimfele grecești au fost ulterior asimilate cu diferite zeități romane ale fântânilor, izvoarelor și râurilor.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mai multe articole ca acesta