Mistere

Urmele unei bătălii din preistorie descoperite în Danemarca

0 41

La 6 mai 1950, s-a descoperit într-o turbărie din Tollund, în Danemarca un cadavru mumificat în mod natural al unui bărbat. Starea lui perfectă de conservare i-a uimit foarte tare pe oamenii de ştiinţă. La început, aceştia chiar au crezut că era vorba despre o moarte recentă, căci corpul avea încă, pe gât, funia cu care fusese spânzurat acel nefericit.

Dar graţie analizei polenului s-a determinat că omul de la Tollund a trăit în secolul IV î.e.n. şi părea să fi aparţinut unei populaţii germanice. Degetele lui erau intacte şi sugerau că nu practicase munci manuale şi că ocupa un înalt rang social. Funia cât şi alte detalii lăsau să se înţeleagă că murise în timpul unui sacrificiu uman. Avea între 30-40 de ani.

Prezenţa acestui bărbat, precum şi alte cadavre care se găseau în jurul lui au ridicat imediat numeroase semne de întrebare în rândul cercetătorilor. Unii au considerat că era vorba de un cult sacrificial dedicat zeilor fertilităţii sau fecundităţii (cuplul Freyr-Freyja la vikingi), în timp ce un studiu efectuat în Irlanda din 2003 pe acelaşi tip de cadavre a propus de a se vedea în aceste morţi urma unor ritualuri de regalitate.

Cadavrele ar fi fost depuse într-un teritoriu care marca frontiera domeniului regal. Istoricul roman Tacit a evocat sacrificiile umane practicate în timpul ceremoniei reînnoirii primăverii, asociându-le cu motivaţii religioase.

De câţiva ani însă, pe istorici îi bântuie ideea că pe malul lacului Iutlanda Moss, acum aproximativ 2000 de ani au avut loc sacrificii în masă.

Cine a realizat această cruzime? De ce au pierit acolo mii de oameni? A fost vorba despre două armate? Cine a câştigat? Cine erau aceşti oameni, de fapt?

În estul Iutlandei se continuă săpăturile. Pământul este plin de oase umane, de resturi de arme, topoare de luptă, scuturi şi lănci păstrate bine  de mlaştină. S-au descoperit corpurile a peste 200 de bărbaţi, probabil luptători.

Pictură de Viktor Vasnetsov, sursă Wikipedia.

De aproape două luni se scot la lumina zilei de către arheologi resturile unei întregi armate, care a pierit la rândul său în mlaştinile de la Alken-Enge, lângă lacul Moss. Un colectiv internaţional de cercetători va încerca să afle cine erau aceşti oameni care au murit în condiţii atât de dramatice în trecutul nostru îndepărtat şi de unde veneau.

Relieful locului s-a schimbat de-a lungul timpului în mod repetat în cei două mii de ani care s-au scurs. Specialiştii cred că aici a avut loc o mare bătălie! Munca arheologilor se desfăşoară pe un perimetru de 40 de acrii, probabil chiar locul unde a avut loc presupusa bătălie din preistorie.

De la romanii ştim că nordul Iutlandului era locuit de tribul cimbrilor, care apoi s-a mutat în sud. Pentru a se apăra de ei, romanii au trebuit să construiască ziduri în sudul insulei Jylland.

Nu se ştie exact dacă este vorba de sacrificii umane în masă sau despre o adevărată bătălie. Tot ce ştim este că în turbăria de lângă lacul Moss din Danemarca, corpurile oamenilor decedaţi sunt admirabil conservate şi că au avut loc sacrificii umane în epoca Fierului. De asemenea, s-a stabilit că omul de la Tollund a consumat o masă specială pe bază de pâine înainte de a fi executat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 Alina Trandafir
Banner-300x150-Vrajitoarea-Valentina
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Irina Ioana
Banner 300x150 Vrajitoarea Maria Theodora
Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4
Banner 300x150 clarvazatoarea Mama Maria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

Vizitatori

Flag Counter

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare