sâmbătă, 18 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Legiunile romane au fost în China înainte de Marco Polo

Trebuie citit

Până nu demult, istoria stabilise faptul că China fusese descoperită de Marco Polo, ilustru călător veneţian din secolul XIII, prietenul lui Kubilai Han.

Foto MatthiasKabel, Sursă Wikipedia.

 

 

Dar iată că Marco Polo este surclasat, ca să spunem aşa, de legiunile romane, care au ajuns în Imperiul de Mijloc cu şapte secole înainte de el. Pentru a demonstra această teză din ce în ce mai răspândită, oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra aparenţei fizice a mai multor sute de locuitori din districtul Yongchang, din provincia Gansu, situată la peste 7000hm de Roma. Păr buclat sau ochi clari sunt elemente extrem de îndepărtatede profilul chinezesc tradiţional.

Ţăranii din regiune chiar îşi revendică ascendenţa latină! Numele unei localitaţi surprinde: botezată Liqian, aceasta ar putea însemna o declinare din vocabularul latin “legio” (legiune). Pista a fost studiată în 1955 de istoricul american Homer Hasenpflug Dubs care a citit textele lui Pliniu şi Plutarh, precum şi “Cartea hanilor din Est”. După el, punctul de plecare al epopeii romane în China începe cu campania lui Crassus (membru al primului triumvirat, împreună cu Cezar şi Pompei) împotriva parţilor, în anul 53 î.Ch.

Pentru a combate duşmanii Romei, Crassus a trecut Eufratul, dar campania sa a fost dezastruoasă: este ucis la Carrhae (astăzi în Turcia) şi legiunile sale romane scapă în Asia Centrală pentru a înfrunta strămoşii hunilor.

După 14 ani, atunci când luptătorii chinezi intră în capitala hunilor (azi Taşkent, în Uzbekistan), ei au întâlnit fortificaţii cunoscute doar de romani.

Printre prizonieri, se găseau şi vechi legionari de-ai lui Crassus.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Margareta

Îi mulţumesc doamnei vrăjitoare Margareta pentru susţinera acordată, căci datorită ei am reuşit să scap de un dușman feroce...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Elena Minodora din Paraguay și Europa

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Elena Minodora, de pe siteul www.vrajitoarero.com, pentru că prin harul său arhirecunoscut în întreaga lume,...

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Cristina

Aduc mii de mulţumiri doamnei vrăjitoare Cristina deoarece m-a salvat de blestemul pe care îl aveam făcut de o vecină

Vrăjitoarea Venus are cele mai puternice leacuri

Făcătoarea de minuni Venus rezolvă în cea mai puternică lună din an, Aprilie, toate problemele cu care vă confruntați....

Mai multe articole ca acesta