luni, 11 decembrie, 2023
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Shangri-La

Trebuie citit

Shangri-La este un loc fictiv care este descris în romanul Lost Horizon (Orizonturi pierdute), scris de romanicerul britanic James Hilton în 1933.
În Biblia lui Darwin, un roman de James Rollins, o parte a istoriei se petrece la Shangri-La, situat în munţii Himalaya. Notele autorului de la sfârșitul romanului precizează: “Shangri-La a fost descoperit adânc în Himalaya în 1998, o oază verde luxuriantă şi de apă vie, pierdută în mijlocul vârfurilor de gheață. Mai e ceva ascuns acolo? ”
În această carte se vorbeşte despre un loc închis la extremităţile vestice ale Himalayei și în care vom vedea peisaje minunate; timpul este extins într-o atmosferă de pace și liniște. Romanul în cauză al lui Rollins spune povestea supraviețuitorilor unui accident de avion care reușesc să ajungă la o lamaserie utopică numită “Shangri-La”, la granițele Tibetului.
Articolele Joseph Rock, un botanist, lingvist, explorator și geograf american de origine austriacă publicate în National Geographic l-au inspirat pe James Hilton în romanul său Lost Horizon unde evocă o comunitate din Himalaya sub numele de Shangri-La.
De fapt, numele și conceptul de Shangri-La ar fi fost inspirat de mitul indo-buddhist Shambala, introdus în Occident în secolul al XIX-lea.

shangri-la
În India, un La este o prelungire de munte. Shangri-La înseamnă deci “gâtul lui Shangri.”
O sugestie general considerată pentru de Shangri-La a lui Hilton este Valea Hunza din nordul Pakistanului, în apropiere de granița tibetană, pe care Hilton a vizitat-o cu câțiva ani înainte de publicarea romanului său. Această vale verde retrasă, înconjurată de munți, închisă la capătul de vest al munţilor Himalaya, se apropie semnificativ de descrierea romanului prin descrierea sa geografică cât şi prin modul de viață al oamenilor care nu știu ce este aceea o boală, trăiesc centenar, nu posedă nici bănci, nici puşcării.
În China, județul Zhongdian (Gyalthang în tibetană) a fost redenumită Shangri-la (Xiānggélǐlā, în limba chineză) în 2001, pentru a atrage turiști. Legendarii munți Lun Kun din Tibet oferă alte posibile văi pentru a se putea localiza Shangri-La.
După ce au vizitat comitatul autonom tibetan Muli situat la sud de Sichuan în 1999, exploratorii americani Ted Vaill și Peter Klika au declarat că mănăstirea Muli din această regiune îndepărtată a fost modelul de Shangri-La al lui James Hilton.
Acesta din urmă ar fi aflat despre existenţa oraşului mitic din literatura de specialitate cu privire la acest sector publicate de exploratorul austro-american Joseph Rock în revista americană National Geographic la sfârșitul anului 1920 și la începutul anului 1930.

Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisement -spot_img

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole apărute

Mulţumiri pentru prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere din Irlanda și din toată lumea

Am apelat la prezicător astrolog Gergely Eduard Rogere cu încredere. Aveam probleme mari de sănătate, ameţeli, dureri de cap, iar doctorii nu ştiau ce am deşi analizale îmi ieșeau normale de fiecare dată.

Mulţumiri din Copșa Mică și Brașov primite de cea mai puternică vrăjitoare din Europa – vrăjitoarea Anastasia Venus

Am căutat luni la rând o vrăjitoare bună și serioasă dar dădeam numai de impostoare și toate m-au înșelat...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img