duminică, 21 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Secretul uleiului de trandafir bulgăresc

Trebuie citit

Sărbătoarea Trandafirului organizată an de an în Bulgaria în Valea Trandafirilor, este însoţită de cântece şi dansuri tradiţionale, cât şi de alegerea Reginei Trandafirilor.

Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Bulgaria este primul producător de ulei de trandafir din lume, care costă de trei ori mai mult decât aurul. Pentru fabricarea unui kilogram de ulei de trandafir este nevoie de 3000 kg de petale de trandafir!

Trandafirul Damascena bulgăresc, cultivat de peste 300 de ani, este considerat cel mai bun pentru producţia de ulei de trandafir în lume.

Trandafirul provine din Sud – Vestul Asiei, unde a fost considerat ca fiind o plantă decorativă. Meritul de a-l fi adus din Persia în Europa îi este atribuit cruciatului Robert de Brie, pe când se întorcea din cruciadă în jurul anului 1254. Numele său se referă la Damasc. Cultura trandafirului s-a dezvoltat în sec. IX, în India şi în Egipt.

În sec. XVI, s-a obţinut pentru prima oară ulei de trandafir, prin dublă distilare. Un secol mai târziu, uleiul de trandafir a fost introdus şi în Bulgaria şi în Valea Trandafirului a început să se cultive această floare pe scară largă.

Uleiul de trandafir produs din petale de trandafir Damascena are o structură complexă de 275 de micro elemente care defineşte calitatea sa de neegalat. Înflorirea durează 20 – 30 de zile. Petalele trebuie să fie culese dimineaţa devreme (între 5 şi 9 ore) înainte ca roua să se fi evaporat pentru a se obţine cea mai mare cantitate de ulei. Petalele colectate trebuie să fie tratate imediat astfel încât acestea să nu-şi piardă componentele lor preţioase. Pentru producţia de ulei este folosită tehnologia de dublă distilare. Trandafirii sunt amestecaţi cu apă, pentru a se obţine un litru de ulei de trandafir sunt necesare 3 – 5 tone de petale.

Rosa damascena este trandafirul cel mai folosit în parfumerie. El este responsabil pentru 90 % din esenţele absolute şi produse, restul venind din extract de Rosa centifolia. Principalele ţări producătoare de trandafiri sunt Bulgaria, Turcia, Iran, Maroc, India şi China.

Trandafirul înfloreşte de la sfârşitul lui mai şi până la sfârşitul lui iunie, o singură dată pe an. Petalele sunt alese cu mâna şi distilate sau extrase proaspăt. Un hectar de plantaţie de trandafir dă 3,5 tone de trandafiri ceea ce corespunde cu aproximativ 1 litru de benzină. Cu aceeaşi cantitate de flori, se produce de 10 ori mai concret decât benzina.

În Valea Trandafirilor, situată între Munţii Balcani şi Sredna Gora, trandafirul Damascena se cultivă de peste 300 de ani. Uleiul de trandafir, cunoscut şi sub numele de Trandafirul Absolut şi produs de secole în Bulgaria, este o mândrie naţională, un simbol al calităţii şi unităţii.

Dintre 5000 de tipuri de trandafiri care există, numai trandafirul bulgăresc sau Rosa Damascena Trigintipetala ajunge într-adevăr să ofere o esenţă de această calitate. Având puterea unică de a armoniza mirosurile cele mai contradictorii, constituie, pentru specialişti, una din componentele cele mai subtile ale marii parfumerii.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Israel și Uniunea Europeană pentru vrăjitoarea Elena Minodora

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Elena Minodora pentru că prin harul său vrăjitoresc deosebit mi-a adus soţul înapoi din braţele...

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmece

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut bunica iubitei mele, o vrăjitoare rea....

Mulţumiri din Europa pentru vrăjitoarea Delia din Craiova

Nu visam că o să ajung să mi se facă vrăji, mai ales că nu credeam în ele până...

M-a scăpat de la falimentul firmei și de argintul viu

Doresc să mulţumesc expres vrăjitoarei Maria din Craiova deoarece prin harul ei, m-a scăpat de la falimentul firmei şi...

Mai multe articole ca acesta