marți, 21 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Maniocul figura în meniul mayaşilor

Trebuie citit

Arheologii au descoperit în America centrală vestigiile unui câmp de manioc, prima probă formală a culturii şi consumului acestei rădăcini de către mayaşi.

 

 

În ruinele unui vechi sat maya din Salvador, arheologii americani au descoperit un vechi câmp de manioc a cărei organizare a fost remarcabil de bine conservată sub trei metri de cenuşă vulcanică. Chiar dacă specialiştii presupuneau că, pentru a hrăni o populaţie atât de importantă, mayaşii cunoşteau şi consumau rădăcina de manioc, aliment de bază a numeroase populaţii de azi din America, nu fusese niciodată găsită proba.

 

Foto de Mariordo (Mario Roberto Duran Ortiz). Rseturile satului maya Tamazcal (Structura 9) excavat în Zona 2, de la Joya de Cerén ars de către vulcanul în erupţie în jurul anului 600 (El Salvador). Sursă Wikipedia.
Foto de Mariordo (Mario Roberto Duran Ortiz). Rseturile satului maya Tamazcal (Structura 9) excavat în Zona 2, de la Joya de Cerén ars de către vulcanul în erupţie în jurul anului 600 (El Salvador). Sursă Wikipedia.

Dar în iunie 2006, o echipă de la University of Colorado at Boulder, SUA, Payson Sheets, a combinat ravarele şi forarea pentru a sonda solul sitului de la Joya de Ceren. Arheologii au pus astfel în evidenţă resturile unei plantaţii, cu poziţiile şi găurile unde erau plantate tijele. Cenuşa a acoperit spaţiile lăsate de plantele în descompunere. Cercetătorii au putut realiza mulaje şi au descoperit că era vorba de planta numită manioc, plantată în aşa fel încât frunzele puteau să fie în aer liber şi mai multe rădăcini să se dezvolte sub pământ. Acest câmp de manioc vechi de 1.400 de ani tocmai fusese replantat atunci când vulcanul a intrat în erupţie.
Joya de Ceren este considerat ca un Pompei al Americii latine: către anul 600 e.n., erupţia vulcanului Lomo Caldera l-a acoperit cu un strat gros de cenuşă. Sub acesta, satul a fost protejat şi, de la descoperirea sa în 1978, au fost scoase la lumina zilei zeci de clădiri, cât şi rezerve de grâne, ţesături şi acoperişuri din paie, însă niciun rest uman. Un cutremur de pământ care a precedat erupţiei a dat alerta şi a lăsat timp sătenilor de a fugi, abandonând totul în urma lor.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mai multe articole ca acesta