duminică, 21 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Makara, demonul fertilității

Trebuie citit

Makara este un animal acvatic din bestiarul mitologic din India. Este o ființă cu corn de elefant mai mare sau mai mic, cu dinți de crocodili și coadă de pește.

Makara, foto de Sailko, sursă Wikipedia.

Există reprezentări ale makarei atât în ​​contextul budist, cât și în contextul hindus. Cele mai vechi sunt, probabil, cele ale bazoreliefurilor de la Lomas Rishi (Peșterile de la Barbar, din secolul III, cele mai vechi grote artificiale din India), sau balustradele de stupa, cum ar fi cele de la Bharhut (secolul al II-lea î.e.n. ). Forma lui makara va suferi o evoluție stilistică și iconografică, astfel încât animalele care o constituie vor deveni tot mai puțin recunoscute. Din timpurile medievale, volutele vegetale înlocuiesc chiar coada de pește.

Makara este considerată o creatură fertilă legată bineînțeles de fertilitate. Este, de asemenea, cadrul sau vâhana zeiței Gange, Gangâ, și cea a zeului apelor, Varuna.

Reprezentările lui makara s-au extins în Asia de Sud-Est, pe măsură ce cultura indiană s-a extins treptat în această regiune.

În arhitectura khmeră, precum și în Birmania, se găsesc în mod frecvent reprezentate capetele acestei creaturi hidoase, uneori, scuipând bile sau  mici personaje.

În astrologie, makara corespunde semnul Capricornului. Vom găsi numele, între altele inclusiv în limba khmeră, unde makara desemnează luna ianuarie, dar și în limba mongolă (matar).

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Europa pentru vrăjitoarea Delia din Craiova

Nu visam că o să ajung să mi se facă vrăji, mai ales că nu credeam în ele până...

M-a scăpat de la falimentul firmei și de argintul viu

Doresc să mulţumesc expres vrăjitoarei Maria din Craiova deoarece prin harul ei, m-a scăpat de la falimentul firmei şi...

Mulţumiri din Europa pentru vrăjitoarea Mercedeza

Doamna  vrăjitoare Mercedeza pentru mine este ca un înger păzitor, credeţi-mă. Înainte să apelez la dânsa orice încercam să fac mi se întorcea totul pe dos în toate privinţele, eram lipsită de orice speranţă

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri din Transilvania

Vă mulţumesc enorm, doamnă vrăjitoare Morgana, cu adevărat cea mai bună pentru că mi-aţi adus soţul înapoi după o...

Mai multe articole ca acesta