miercuri, 21 februarie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Makara, demonul fertilității

Trebuie citit

Makara este un animal acvatic din bestiarul mitologic din India. Este o ființă cu corn de elefant mai mare sau mai mic, cu dinți de crocodili și coadă de pește.

Makara, foto de Sailko, sursă Wikipedia.

Există reprezentări ale makarei atât în ​​contextul budist, cât și în contextul hindus. Cele mai vechi sunt, probabil, cele ale bazoreliefurilor de la Lomas Rishi (Peșterile de la Barbar, din secolul III, cele mai vechi grote artificiale din India), sau balustradele de stupa, cum ar fi cele de la Bharhut (secolul al II-lea î.e.n. ). Forma lui makara va suferi o evoluție stilistică și iconografică, astfel încât animalele care o constituie vor deveni tot mai puțin recunoscute. Din timpurile medievale, volutele vegetale înlocuiesc chiar coada de pește.

Makara este considerată o creatură fertilă legată bineînțeles de fertilitate. Este, de asemenea, cadrul sau vâhana zeiței Gange, Gangâ, și cea a zeului apelor, Varuna.

Reprezentările lui makara s-au extins în Asia de Sud-Est, pe măsură ce cultura indiană s-a extins treptat în această regiune.

În arhitectura khmeră, precum și în Birmania, se găsesc în mod frecvent reprezentate capetele acestei creaturi hidoase, uneori, scuipând bile sau  mici personaje.

În astrologie, makara corespunde semnul Capricornului. Vom găsi numele, între altele inclusiv în limba khmeră, unde makara desemnează luna ianuarie, dar și în limba mongolă (matar).

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri recente din Europa pentru vrăjitoarea Florica

Multe felicitari, vrăjitoare Florica! Faci într-adevăr un lucru extrem de benefic pentru persoanele care sunt dominate de emoţii! Fiind o persoană anxioasă de fel, am reuşit, de-a lugul timpului

M-a scăpat de la falimentul firmei și de argintul viu

Doresc să mulţumesc expres vrăjitoarei Maria din Craiova deoarece prin harul ei, m-a scăpat de la falimentul firmei şi...

Mulțumiri foarte noi primite de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din America și Târgu Jiu

Mulţumesc mult doamnă ghicitoare Hara pentru că mi-aţi adus iubita înapoi după o tristețe de 3 ani. Sunteți minunată,...

Adevărata tămăduitoare și binefăcătoare Diana preferata maestrului Ion Țugui

Vine luna Martie, care este foarte benefică pentru curățare! Acum se fac cele mai puternice și eficiente ritualuri de...

Mai multe articole ca acesta