marți, 21 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Cu undiţa în apele greceşti

Trebuie citit

Grecii sunt cei mai mari consumatori de peşte din Europa şi din Mediterana. În această ţară, peştele este considerat ca un element esenţial al economiei, deşi participă numai cu 2% la PIB, căci este o activitate tradiţională şi practicată numai de 42.000 de oameni.

În Grecia antică, pescuitul întrecea vânătoarea, era o activitate prestigioasă şi grecii erau consideraţi pescari desăvârşiţi şi buni navigatori. Musca artificială a fost menţionată pentru prima oară în sec. III, în Macedonia. Pescarii au remarcat că peştii preferau un anume tip de muscă foarte fragilă.

 

Golful Ammoudi din Santorini, foto de Tango 7174, sursă Wikipedia.

 

 

Grecia este singura ţară europeană care numără 700 de insule de mărime variabilă, locuite sau nu, unde există locuri excelente pentru pescarii amatori. Ambianţa specială, apa albastră şi istoria foarte bogată a locurilor vă vor încânta cu siguranţă.

De exemplu, pescarii preferă arhipelagul Cicladelor, care este compus din 56 de insule situate la sud de Atena în plină Mare Egee. Fiecare insulă este diferită, dar toate oferă un peisaj adevărat, spectaculos şi locuri perfecte pentru pescuit şi plonjări subacvatice, o ambianţă şi o gastronomie tipice mediteraneene. Apa este adesea clară, caldă şi plină de bancuri de peşti.

Altă insulă căutată de pescari este faimoasa Santorini. Sau în arhipelagul Dodecanez, insula Kalimnos. Şi să nu uităm Sporadele, căutate pentru locurile sale liniştite de către pescari. Cu o zonă de coastă imensă, multe insule şi golfuri cu acvacultură în plină mare, nu este întâmplător faptul că grecii iubesc atât de mult să consume peşte.

Peştii cei mai populari sunt dorada şi bar, consideraţi de lux, Grecia fiind cel mai mare producător mondial al acestor specii (45% din piaţă) şi reprezintă peste 60% din producţia europeană. Pentru gurmanzii de peşte, aceste două tipuri de peşte care sunt livraţi la nivel mondial depăşesc în valoare chiar exporturile de ulei de măsline.

Grecii au dezvoltat în ultimul timp crescătorii în apele limpezi ale munţilor de păstrăvi de înaltă calitate, care se bucură de o mare apreciere din partea turiştilor gurmanzi de peşte. Păstrăvul, crud sau afumat, se găseşte pretutindeni în pieţele din Grecia. Alţi producători s-au specializat în somon şi chiar sturioni, aşteptând să producă caviar.

Un alt produs de acvacultură în Grecia este midia, care se găseşte în principal la intrarea în Golful Salonic, bogate în gust. Dar în ciuda popularităţii midiilor greceşti, acestea sun exportate în Italia, Franţa sau Spania. Grecilor le place să mănânce midii şi cartofi prăjiţi sau „saganaki” (fiert la foc mic într-o tigaie cu roşii proaspete şi brânză feta).

În laguna Messolonghi (centru vest) trăiesc kefaloi (foarte rare). Ouăle de femele servesc pentru a pregăti avgotaracho (bottarga), o specialitate care se găseşte în tot bazinul mediteraneean. Ouăle sunt sărate, spălate, uscate la soare, condimentate, apoi acoperite cu ceară de albine. Sunt naturale, bogate în proteine şi vitamine (A, B, C şi Omega 3). Avgotaracho, tăiat în felii subţiri se serveşte pe pâine prăjită peste care s-a stors lămâie. Este mâncată în meze cu ouzo sau tsipouro. O delicatesă foarte scumpă.

Şi să nu uităm de faimoşii calamari, preferaţi de toţi turiştii care vizitează Grecia.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mai multe articole ca acesta