duminică, 14 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Baal Hamon, zeitatea centrală a religiei cartagineze

Trebuie citit

Baal Hamon sau Baal Hamon, uneori numit „Saturn africanul“ este zeitatea centrală a religiei cartagineze căreia i se oferea sacrificiul molk (sângeros).

Baal Hamon, muzeul național din Cartagina, sursă Wikipedia, foto de Alexander Van Loon.

Zeu cosmic, Baal Hamon ocupa un loc mai întâi în panteonul berbero-punic, poseda preoția sa, sanctuarele sale (tophet), reprezentările și atributele sale autorizate. Avea drept parteneră pe Tanit, zeița care veghea asupra fertilității și nașterilor. Cultul său a fost deosebit de pretențios și cerea o încredere totală de la fidelii săi.

Zeul fertilității și recoltei, pare să fi constituit, prin specificul său, un element de permanență în lumea berberă, și prin poziția sa centrală (henoteismul), a deschis calea pentru monoteism în Africa romană. Odată cu romanizarea Africii de Nord, acest zeu de origine semitică a fost capturat de divinitatea romană Saturn (sincretismul de asociere) înainte de a dispărea prin triumful creștinismului.

Cu toate acestea, există unele supraviețuiri în onomastică și mai precis în antroponimie, unele prenume nume folosite în special în Tunisia se bazează pe numele zeului: de exemplu un cult se numește „Baali“ (ba’li în dialect tunisian).

Yigael Yadin, un arheolog israelian, crede că exista un cult al lui Baal Hammon și Tanit în epoca bronzului la Hazor. În ruinele acestui oraș a găsit stele funerare, măști și un stâlp pe care ar fi aparținut de cultul acestui zeu al culturii punice.

Mai mult decât atât, unii specialiștii au legat zeul Baal Hamon de zeul Moloch, citat în tradiția ebraică, din  cauza sacrificiilor presupuse a fi făcut acestui zeu cartaginean, numele Moloh, probabil, referindu-se la termenul molk care înseamnă sacrificiu. Problema sacrificiului uman în Cartagina este departe de a fi rezolvată, din cauza slăbiciunii dovezilor arheologice și a naturii partizane a surselor literare.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Baia Mare și Germania pentru vrăjitoarea Ramona

Trebuie să vă spun că am fost tare disperată datorită unei boli care mă ţinea la pat de luni...

Vrăjitoarea Delia din Craiova

Vrăjitoarea Delia din Craiova este cea mai puternică din România. Vă aşteaptă cu ritualuri deosebite care pot să rezolve clar, repede şi definitiv problemele dumneavoastră.

Maria Câmpina, Regina Magiei Albe din România

Incontestabila lideră a vrăjitoarelor din România, Regina Magiei Albe din România, Maria Câmpina şi-a primit titlul de regină de la regretatul parapsiholog Ion Ţugui

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Roma și Craiova

Mulţumesc mult de tot doamnei tămăduitoare  și clarvăzătoare Hara pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi,...

Mai multe articole ca acesta