miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Ah-mun, zeul mayaș al Porumbului și figura centrală a religiei maya

Trebuie citit

Ah-mun (uneori asociat în mod eronat cu Yuu-Caax) este, în religia maya, zeul agriculturii.

 

Reprezentarea zeului Ah-Mun, epoca clasică. Sursă Wiulipedia, Francis Robicsek: The Maya Book of the Dead. The Ceramic Codex, University of Virginia Art Museum (1981).

Ca și alte popoare mezoamericane, mayașii tradiționali recunosc în cultura lor de bază, porumbul, o forță vitală cu care se identifică puternic. Acest lucru este demonstrat clar prin tradițiile lor mitologice. Potrivit Popol Vuh din secolul al XVI-lea, gemenii Hero au plante de porumb pentru alter egos, iar omul însuși este creat din porumb.

Descoperirea și deschiderea Muntelui de porumb – locul în care sunt ascunse semințele de porumb – este încă una dintre cele mai populare povești despre maya. În perioada clasică (200-900 după Christos), divinitatea porumbului prezenta aspecte ale unui erou de cultură.

Zeul Ah-Mun este identificat în codificările maya sub numele de Zeul E. Aceste coduri îl reprezintă pe Ah-Mun implicat în multe activități agricole.

Ah-Mun este adesea asociat cu sudul, culoarea galbenă și numărul opt. Hierogliful acestui zeu este propriul lui cap, acoperit cu o ureche de porumb, mai mult sau mai puțin stilizat.

Ccel mai adesea este reprezentat ca un tânăr purtând un coif din porumb, și a cărui formă a craniului este foarte alungită.

Ah- Mun avea mulți dușmani, dar și protectori. Totuși, acest zeu nu era complet independent, pentru că destinul său era legat de alți zei, cum ar fi cel al morții (Ah Puch), ploii (Chicchan), vântului (Huracan), secetei și foamei. Ah-Mun este zeul onorat în a patra zi a lunii maya.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mulţumiri din Baia Mare și Anglia pentru vrăjitoarea Anastasia Venus – cream mai puternică vrăjitoare din Europa

Aduc mii de mulţumiri prin intermediul acestui site doamnei vrpjitoare Anastasia Venus, cea mai puternică și tare din Europa,...

Mai multe articole ca acesta