sâmbătă, 18 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Zeița celtă Artio

Trebuie citit

În mitologia celtică, Artio este o zeiță care pare să fi fost venerată de helveți, un ansamblu de popoare celtice din extremitatea estică a Galiei care la început s-au stabilit în Wurtemberg de unde au migrat spre platoul elvețian în timpul marii mișcări a suevilor spre sud-vestul Germaniei la începutul secolului I, înainte de Christos.

Artio este cunoscută prin inscripții și o statuetă din bronz datând din secolul al doilea și adusă la lumină de arheologi în Muri, regiunea Berna (de unde și numele: Artio din Muri).

Statueta are o înălțime de 15,6 cm și o lungime de 19 cm. Ea reprezintă un urs (poate o femelă) pe patru picioare, are capul ridicat și maxilarul deschis, dezvăluind doi canini. În spatele ursului se află un copac mic cu două ramuri, o frunză și niște fructe, în timp ce o femeie așezată pe un scaun se îndreaptă spre urs. Această femeie, reprezentând zeița romană Abundența, este însă o adăugare ulterioară.

Artio, Historisches Museum Bern, foto de Sandstein, sursă Wikipedia.

Sculptura are o bază dreptunghiulară mare, de asemenea din bronz, cu următoarea inscripție: Deae Artioni / Licinia Sabinilla (Pentru zeița Artio,sau Artionis) / de la Licinia Sabinilla).

În limba galilor, artio înseamnă urs, animal emblematic pentru regalitatea celtică. Din această rădăcină ar proveni numele regelui legendar Arthur (Arthur Pendragon). Dar rădăcina celtică artos mai înseamnă și “luptător”. Se mai poate însă face o apropiere a acestei rădăcini de zeița greacă Artemis, care avea un atribut de urs (arctos în greacă).

Potrivit unor arheologi, oalele din cultura Vinča, din neolitic , răspândită la noi, în Serbia, Bulgaria și Macedonia sugerează faptul că la proto-europenii de la Dunăre era răspândit cultul unei divinități ursine. Artemis ar fi deci echivalentă cu zeița Artio.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Margareta

Îi mulţumesc doamnei vrăjitoare Margareta pentru susţinera acordată, căci datorită ei am reuşit să scap de un dușman feroce...

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Elena Minodora din Paraguay și Europa

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Elena Minodora, de pe siteul www.vrajitoarero.com, pentru că prin harul său arhirecunoscut în întreaga lume,...

Mulţumiri noi pentru vrăjitoarea Cristina

Aduc mii de mulţumiri doamnei vrăjitoare Cristina deoarece m-a salvat de blestemul pe care îl aveam făcut de o vecină

Vrăjitoarea Venus are cele mai puternice leacuri

Făcătoarea de minuni Venus rezolvă în cea mai puternică lună din an, Aprilie, toate problemele cu care vă confruntați....

Mai multe articole ca acesta