Turism magic

Varna, fostul oraş Odessos din Antichitate fondat de coloniştii din Milet

0 67

Varna este situată în estul Bulgariei, în apropierea Mării Negre. Este al treilea mare oraş al ţării vecine (după Sofia şi Plovdiv) şi în 2008 număra 318. 313 locuitori.

Este unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Neagră, prosper şi cu o industrie puternică (textilă, alimentară, şantiere navale). În fiecare an, aici au loc multe manifestaţii culturale, în special festivalul „Vara la Varna” şi Concursul internaţional de balet. Este de asemenea un important punct de trecere pentru turiştii care doresc să meargă la staţiunile balneare situate pe litoralul Mării Negre (Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach).

 

Plaja de la Varna. Foto de Harrieta171, sursă Wikipedia.

 

 

Varna este de asemenea un oraş universitar, care dispune de cinci universităţi: Universitatea de Ştiinţe Economice, Universitatea tehnică, Universitatea de Medicină, Academia Navală şi Universitatea liberă (particulară).

Oraşul ocupă o suprafaţă de 205 km2, în apropiere de Marea Neagră şi de Golful Varna. Se află la 470 km de Sofia, la 130 km sud de Burgas, la 45 km de Dobriş şi la 80 km de Shuneb spre vest. Aici este ultima oprire a faimosului tren Orient Express înainte de Istanbul.

Varna este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa. În Antichitate se numea Odessos. A fost fondat în sec. VI î.e.n. (aproximativ în anul 570), de coloniştii greci din Milet. Dar zona era locuită de mult timp de traci, încă din mileniul II şi chiar înainte de misterioasa „Cultură Varna”, care a dezvoltat ceramica şi argintăria.

Această civilizaţie necunoscută ne-a lăsat cele mai vechi bijuterii de aur din lume, aurul de Varna, care a fost datat, prin metoda datării cu carbon 14, în mileniul V î.e.n. Aurul a fost descoperit prin hazard, în a doua jumătate a sec. XX, şi face parte din foarte bogata necropolă Varna.

Oraşul nu a fost invadat de Filip al II-lea al Macedoniei, care a asediat totuşi oraşul în 339 î.e.n. Dar asediul lui Alexandru Macedon a reuşit şi citadela a devenit macedoneană în anul 338 î.e.n., după care Varna a căzut în mâinile romanilor. Din această epocă frământată au rămas mari băi publice, termele romane de la Varna, care sunt cele mai mari din Balcani şi printre patru cele mai mari cunoscute în Europa.

În 681, în timpul întemeierii statului bulgar, armata hanului Asparukh, a urmărit armata împăratului Constantin al IV-lea din Delta Dunării până la Varna. Imediat hanul a fortificat braţele râului Varna, temându-se de o invazie maritimă ulterioară.

În timpul Evului Mediu, oraşul a trecut de mai multe ori în mâinile bulgarilor şi bizantinilor. La sfârşitul sec. IX în Varna se găsea principalul scriptorium al Şcolii literare din Preslav. În 1201, Caloian anexează oraşul şi-l alătură definitiv Bulgariei. La sfârşitul sec. XIII şi începutul sec. XIV, oraşul era foarte frecventat de negustorii din Genova, Veneţia şi Ragusa.

Oraşul a fost capitala principatului Karvuna, una dintre cele trei părţi în care era împărţită ţara după moartea lui Ivan Alexandru al Bulgariei, ţarul din perioada celui de-al Doilea Imperiu Bulgar (1331 – 1371).

La 10 noiembrie 1444, probabil în timpul ultimei bătălii a cruciaţilor, o armată de 20.000 de cruciaţi, condusă de regele polonez Ladislau al III-lea Jagello, zis Warnenczy („de Varna” în poloneză), s-a opus armatei sultanului Murat al II-lea, care număra 60. 000 de soldaţi. Victoria turcilor a pus însă capăt speranţelor bulgarilor de a scăpa de sub jugul otoman.Tratatul de la Berlin a cedat Bulgariei oraşul Varna.

La 27 iulie 1878, soldaţii ruşi au intrat în el. Prin plecarea în masă a grecilor şi turcilor, şi sosirea unui număr mare de bulgari din interiorul ţării, oraşul şi-a pierdut în mare parte bogăţia etnică. În schimb, importante minorităţi armeniene, evreieşti şi găgăuze au rămas la Varna timp de mai multe decenii.

În centrul oraşului se găsesc clădiri vechi, impunătoare, frumoase, cu o arhitectură elaborată şi seducătoare, reamenajate la începutul sec. XX. Alte puncte de interes pentru turişti sunt: Grădina maritimă, termele romane, parcul – muzeu al bătăliei de la Varna, muzeul naval (care adăposteşte nava muzeu Drazki, care a luptat în timpul Primului război balcanic). În Grădina maritimă se găseşte unul dintre cele mai celebre teatre în aer liber (în care are loc Concursul de balet), observatorul astronomic şi planetariu, Casa Radio Varna, un acvarium şi un delfinarium.

Unul dintre simbolurile oraşului este catedrala Adormirii Maicii Domnului, care este sediul Arhiepiscopiei din Varna şi Veliki Preslav. A fost construită în 1886, la scurt timp după eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Aici se găseşte o bogată colecţie de icoane şi fresce dintre care majoritatea au fost realizate după cel de-al Doilea Război mondial.

Cea mai mare manifestaţie culturală este fără îndoială festivalul „Vara la Varna” care are loc din 1926 şi care atrage un număr important de turişti. În plus, aceştia au la îndemână staţiunile balneare de renume – Nisipurile de Aur, Holiday Club Riviera, Sunny Day, Constantin şi Elena, care dispun de o bază de 60. 000 de paturi şi au atras în 2006, peste 4 milioane de turişti străini.

Este foarte agreabil de a trăi vara la Varna şi de a te bucura de atâtea oferte tentante.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 Alina Trandafir
Banner-300x150-Vrajitoarea-Valentina
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Irina Ioana
Banner 300x150 Vrajitoarea Maria Theodora
Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4
Banner 300x150 clarvazatoarea Mama Maria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

Vizitatori

Flag Counter

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare