joi, 18 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Varna, fostul oraş Odessos din Antichitate fondat de coloniştii din Milet

Trebuie citit

Varna este situată în estul Bulgariei, în apropierea Mării Negre. Este al treilea mare oraş al ţării vecine (după Sofia şi Plovdiv) şi în 2008 număra 318. 313 locuitori.

Este unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Neagră, prosper şi cu o industrie puternică (textilă, alimentară, şantiere navale). În fiecare an, aici au loc multe manifestaţii culturale, în special festivalul „Vara la Varna” şi Concursul internaţional de balet. Este de asemenea un important punct de trecere pentru turiştii care doresc să meargă la staţiunile balneare situate pe litoralul Mării Negre (Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach).

 

Plaja de la Varna. Foto de Harrieta171, sursă Wikipedia.

 

 

Varna este de asemenea un oraş universitar, care dispune de cinci universităţi: Universitatea de Ştiinţe Economice, Universitatea tehnică, Universitatea de Medicină, Academia Navală şi Universitatea liberă (particulară).

Oraşul ocupă o suprafaţă de 205 km2, în apropiere de Marea Neagră şi de Golful Varna. Se află la 470 km de Sofia, la 130 km sud de Burgas, la 45 km de Dobriş şi la 80 km de Shuneb spre vest. Aici este ultima oprire a faimosului tren Orient Express înainte de Istanbul.

Varna este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa. În Antichitate se numea Odessos. A fost fondat în sec. VI î.e.n. (aproximativ în anul 570), de coloniştii greci din Milet. Dar zona era locuită de mult timp de traci, încă din mileniul II şi chiar înainte de misterioasa „Cultură Varna”, care a dezvoltat ceramica şi argintăria.

Această civilizaţie necunoscută ne-a lăsat cele mai vechi bijuterii de aur din lume, aurul de Varna, care a fost datat, prin metoda datării cu carbon 14, în mileniul V î.e.n. Aurul a fost descoperit prin hazard, în a doua jumătate a sec. XX, şi face parte din foarte bogata necropolă Varna.

Oraşul nu a fost invadat de Filip al II-lea al Macedoniei, care a asediat totuşi oraşul în 339 î.e.n. Dar asediul lui Alexandru Macedon a reuşit şi citadela a devenit macedoneană în anul 338 î.e.n., după care Varna a căzut în mâinile romanilor. Din această epocă frământată au rămas mari băi publice, termele romane de la Varna, care sunt cele mai mari din Balcani şi printre patru cele mai mari cunoscute în Europa.

În 681, în timpul întemeierii statului bulgar, armata hanului Asparukh, a urmărit armata împăratului Constantin al IV-lea din Delta Dunării până la Varna. Imediat hanul a fortificat braţele râului Varna, temându-se de o invazie maritimă ulterioară.

În timpul Evului Mediu, oraşul a trecut de mai multe ori în mâinile bulgarilor şi bizantinilor. La sfârşitul sec. IX în Varna se găsea principalul scriptorium al Şcolii literare din Preslav. În 1201, Caloian anexează oraşul şi-l alătură definitiv Bulgariei. La sfârşitul sec. XIII şi începutul sec. XIV, oraşul era foarte frecventat de negustorii din Genova, Veneţia şi Ragusa.

Oraşul a fost capitala principatului Karvuna, una dintre cele trei părţi în care era împărţită ţara după moartea lui Ivan Alexandru al Bulgariei, ţarul din perioada celui de-al Doilea Imperiu Bulgar (1331 – 1371).

La 10 noiembrie 1444, probabil în timpul ultimei bătălii a cruciaţilor, o armată de 20.000 de cruciaţi, condusă de regele polonez Ladislau al III-lea Jagello, zis Warnenczy („de Varna” în poloneză), s-a opus armatei sultanului Murat al II-lea, care număra 60. 000 de soldaţi. Victoria turcilor a pus însă capăt speranţelor bulgarilor de a scăpa de sub jugul otoman.Tratatul de la Berlin a cedat Bulgariei oraşul Varna.

La 27 iulie 1878, soldaţii ruşi au intrat în el. Prin plecarea în masă a grecilor şi turcilor, şi sosirea unui număr mare de bulgari din interiorul ţării, oraşul şi-a pierdut în mare parte bogăţia etnică. În schimb, importante minorităţi armeniene, evreieşti şi găgăuze au rămas la Varna timp de mai multe decenii.

În centrul oraşului se găsesc clădiri vechi, impunătoare, frumoase, cu o arhitectură elaborată şi seducătoare, reamenajate la începutul sec. XX. Alte puncte de interes pentru turişti sunt: Grădina maritimă, termele romane, parcul – muzeu al bătăliei de la Varna, muzeul naval (care adăposteşte nava muzeu Drazki, care a luptat în timpul Primului război balcanic). În Grădina maritimă se găseşte unul dintre cele mai celebre teatre în aer liber (în care are loc Concursul de balet), observatorul astronomic şi planetariu, Casa Radio Varna, un acvarium şi un delfinarium.

Unul dintre simbolurile oraşului este catedrala Adormirii Maicii Domnului, care este sediul Arhiepiscopiei din Varna şi Veliki Preslav. A fost construită în 1886, la scurt timp după eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Aici se găseşte o bogată colecţie de icoane şi fresce dintre care majoritatea au fost realizate după cel de-al Doilea Război mondial.

Cea mai mare manifestaţie culturală este fără îndoială festivalul „Vara la Varna” care are loc din 1926 şi care atrage un număr important de turişti. În plus, aceştia au la îndemână staţiunile balneare de renume – Nisipurile de Aur, Holiday Club Riviera, Sunny Day, Constantin şi Elena, care dispun de o bază de 60. 000 de paturi şi au atras în 2006, peste 4 milioane de turişti străini.

Este foarte agreabil de a trăi vara la Varna şi de a te bucura de atâtea oferte tentante.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Anglia și Satu Mare pentru vrăjitoarea Morgana – declarată vrăjitoare autentică în Marea Britanie

După mari eșecuri de a-mi întemeia şi eu o familie, am apelat cu succes la vrăjitoarea Morgana. Am fost...

Mulţumiri recente din România și Spania primite de cea mai puternică vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Anastasia Venus

Este greu să găsești o vrăjitoare serioasă și puternică precum vrăjitoarea Anastasia Venus. De fapt, nu credeam că există...

Mulțumiri din Roma și Londra pentru vrăjitoarea Cristina

Mulţumesc vrăjitoarei Cristina care, prin rugăciunile ei la telefon și prin ritualuri magice numai de ea cunoscute mi-a dezlegat...

M-a părăsit şi acum sunt disperat

Stimată doamnă Yagmur, Am şi eu nevoie de ajutorul dvs. În urmă cu un an am cunoscut o femeie de...

Mai multe articole ca acesta