joi, 18 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Pisica neagră în vrăjitoria Evului Mediu

Trebuie citit

Pisica avea o reputație destul de bună în Europa medievală timpurie, în special în mediul rural, unde agricultorii apreciau talentele sale de vânătoare și de a se face utilă pentru orice gospodărie. Sfântul Patrick și Papa Grigorie cel Mare și-au declarat dragostea lor pentru pisică. Pisica se bucura încă de un anumit respect în secolul al unsprezecelea, când primele hoarde de șobolani negri au ajuns în Europa ca să devoreze cereale și fructe.

Pisica neagră. Autor foto Joergbieszczak, sursă Wikipedia.

În 1233, bula Vox in Rama de Papa Grigore al IX-lea (succesorul lui Honorius al III-lea), creatorul Inchiziției medievale, vedea pisica, la fel ca broasca, ca fiind o încarnare a Diavolului și declara că oricine care adăpostește o pisică neagră risca sancțiuni grave.

Reapariția cultului pentru Freyja, zeița germano-scandinavă a fecundității, la mijlocul secolului al XIV-lea, a dus la asocierea pisicii și a cultelor infernale, aparent din cauza închinării lui din trecut de către păgâni, și mai ales datorită reflecția luminii în ochii lor, care li se părea a fi flăcările iadului.

În simbolismul medieval, pisica era asociată cu ghinion și rău, în special atunci când era neagră. Comportamentul său demonstrativ sexual, nevoia sa mare de somn considerată lenea și rătăcirile sale au contribuit din plin ca oamenii să-și facă o imagine negativă din pisică.

Era un animal al diavolului și vrăjitoarei, care a fost creditat cu puteri supranaturale, inclusiv capacitatea de a avea șapte sau nouă vieți. Printre pisici negre, culoare asociată cu diavolul, doar dacă aveau o pată albă pe piept sau gât li se permitea clemența, deoarece se credea că era un eveniment divin. Pisica deosebit de neagră era considerată un vrăjitor metamorfozat sau un demon familiar.

Papa Inocențiu al VIII-lea emis un edict în 1484, care a dus la uciderea pisicilor pentru festivaluri populare, ceea ce a marcat o mare perioadă de persecuție pentru iubitele feline. Acest edict a avut un impact important asupra claselor populare, în special din punct de vedere fanatic, apoi s-a răspândit încet în rândul nobilimii. Inchiziția unea în același foc pe eretici, vrăjitoare, asasini și pisici pentru noaptea Sfântului Ioan. În piețele mari ale multor comune, sătenii aruncau pisicile pe care le-au capturat pe ruguri.

Pisica a fost considerată deghizarea diavolului pe Pământ pentru vizitele sale și, a fost condamnată, precum vracii și vrăjitoarele. Potrivit unor surse, multe au fost arse de vii în locuri publice. Alții susțin, totuși, că investigațiile rare pe scară largă efectuate în arhive invalidează această ipoteză.

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri din Anglia și Satu Mare pentru vrăjitoarea Morgana – declarată vrăjitoare autentică în Marea Britanie

După mari eșecuri de a-mi întemeia şi eu o familie, am apelat cu succes la vrăjitoarea Morgana. Am fost...

Mulţumiri recente din România și Spania primite de cea mai puternică vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Anastasia Venus

Este greu să găsești o vrăjitoare serioasă și puternică precum vrăjitoarea Anastasia Venus. De fapt, nu credeam că există...

Mulțumiri din Roma și Londra pentru vrăjitoarea Cristina

Mulţumesc vrăjitoarei Cristina care, prin rugăciunile ei la telefon și prin ritualuri magice numai de ea cunoscute mi-a dezlegat...

M-a părăsit şi acum sunt disperat

Stimată doamnă Yagmur, Am şi eu nevoie de ajutorul dvs. În urmă cu un an am cunoscut o femeie de...

Mai multe articole ca acesta