duminică, 21 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Endymion reprezenta în epoca creștină speranța unei vieți după moarte

Trebuie citit

În mitologia greacă, Endymion este (sau un păstor simplu, după alte versiuni), iubitul Selenei, zeița Lunii, sau a zeiței Artemis, cu care este adesea confundată Selena din secolul al V-lea î.e.n.

 

Selena și Endymion, tablou de Victor Florence Pollett, 1850-60, sursă Wikipedia.

Endymion este fiul lui Etlios, primul suveran din Elida și Calyce; alte versiuni îl fac fiu al lui Zeus. Are trei fii: Etolos, Peon și Epeios. Dintre ei, își alege moștenitorul supunându-i unei alergări pe care Epeios o câștigă. Se spune că ar fi și tatăl lui Narcissus.

El este iubitul Selenei (numit și Artemis sau Diana printre latini), de la care are cincizeci de fiice, amazoanele. Cele cincizeci de luni lunare dintre două sesiuni ale Jocurilor Olimpice trebuie să se refere la ea. Mormântul lui Endymion este în Olimpia, în Peloponez. Conform anumitor tradiții, Selena obține pentru el faptul de a-i păstra frumusețea într-un somn veșnic într-o peșteră de pe muntele Latmos din Caria (Asia Mică).

Conform unei versiuni minoritare, Endymion este crescut de Zeus în Olimp, unde se îndrăgostește de Hera. Furios, regele zeilor îl aruncă în Infern sau îl pedepsește cu un somn fără sfârșit.

În latină, Endymion înseamnă in quod in animo cersatur, vel de quo cogitamus. Adică vise și proiecte himerice care de obicei ne ocupă mintea. Luna, se spune, a venit să-l mângâie, pentru că inconstanța ideilor, al cărei simbol este Luna, se lingușește și ne luminează imaginația amoroasă a schimbării.

Endymion este numit omul veșnic, pentru că omul care își petrece viața visând la o fericire himerică este cu adevărat îngropat într-un somn continuu al sufletului.

Printre romani, mitul lui Artemis și Endymion se găsește frecvent pe sarcofagii din epoca creștină și reprezintă speranța unei vieți după moarte.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmece

Vrăjitoarea Mercedeza din Craiova m-a salvat de farmecele pe care mi le-a făcut bunica iubitei mele, o vrăjitoare rea....

Mulţumiri din Europa pentru vrăjitoarea Delia din Craiova

Nu visam că o să ajung să mi se facă vrăji, mai ales că nu credeam în ele până...

M-a scăpat de la falimentul firmei și de argintul viu

Doresc să mulţumesc expres vrăjitoarei Maria din Craiova deoarece prin harul ei, m-a scăpat de la falimentul firmei şi...

Mulţumiri din Europa pentru vrăjitoarea Mercedeza

Doamna  vrăjitoare Mercedeza pentru mine este ca un înger păzitor, credeţi-mă. Înainte să apelez la dânsa orice încercam să fac mi se întorcea totul pe dos în toate privinţele, eram lipsită de orice speranţă

Mai multe articole ca acesta