marți, 16 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Endymion reprezenta în epoca creștină speranța unei vieți după moarte

Trebuie citit

În mitologia greacă, Endymion este (sau un păstor simplu, după alte versiuni), iubitul Selenei, zeița Lunii, sau a zeiței Artemis, cu care este adesea confundată Selena din secolul al V-lea î.e.n.

 

Selena și Endymion, tablou de Victor Florence Pollett, 1850-60, sursă Wikipedia.

Endymion este fiul lui Etlios, primul suveran din Elida și Calyce; alte versiuni îl fac fiu al lui Zeus. Are trei fii: Etolos, Peon și Epeios. Dintre ei, își alege moștenitorul supunându-i unei alergări pe care Epeios o câștigă. Se spune că ar fi și tatăl lui Narcissus.

El este iubitul Selenei (numit și Artemis sau Diana printre latini), de la care are cincizeci de fiice, amazoanele. Cele cincizeci de luni lunare dintre două sesiuni ale Jocurilor Olimpice trebuie să se refere la ea. Mormântul lui Endymion este în Olimpia, în Peloponez. Conform anumitor tradiții, Selena obține pentru el faptul de a-i păstra frumusețea într-un somn veșnic într-o peșteră de pe muntele Latmos din Caria (Asia Mică).

Conform unei versiuni minoritare, Endymion este crescut de Zeus în Olimp, unde se îndrăgostește de Hera. Furios, regele zeilor îl aruncă în Infern sau îl pedepsește cu un somn fără sfârșit.

În latină, Endymion înseamnă in quod in animo cersatur, vel de quo cogitamus. Adică vise și proiecte himerice care de obicei ne ocupă mintea. Luna, se spune, a venit să-l mângâie, pentru că inconstanța ideilor, al cărei simbol este Luna, se lingușește și ne luminează imaginația amoroasă a schimbării.

Endymion este numit omul veșnic, pentru că omul care își petrece viața visând la o fericire himerică este cu adevărat îngropat într-un somn continuu al sufletului.

Printre romani, mitul lui Artemis și Endymion se găsește frecvent pe sarcofagii din epoca creștină și reprezintă speranța unei vieți după moarte.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Vatra Dornei și Italia

Ţin să-mi exprim şi pe această cale mulţumirea enormă pe care o port în suflet pentru doamna vrăjitoare și...

Vrăjitoarea Monica Ioniță

Cea mai mediatizată vrăjitoare, cerută de cele mai mari televiziuni din SUA, apreciată de marele maestru Ion Ţugui, a...

Vrăjitoarea Varşovia de magie neagră

Incredibil, dar adevărat! Rezultate 100% garantate în doar 24 de ore! Are leacuri deosebite şi vă aşteaptă cu ritualuri...

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri noi din republica Moldova

Mulţumesc mult de tot doamnei vrăjitoare Morgana pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi, după ce...

Mai multe articole ca acesta