duminică, 14 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Anteros

Trebuie citit

În mitologia greacă, Anteros, fiul lui Ares (zeul războiului ofensiv și al distrugerii) și Afroditei (zeița dragostei și sexualității) este fratele lui Eros (zeul primordial al iubirii și al puterii creatoare).

El întruchipează “iubirea revenită” (sensul numelui său), adică dragostea reciprocă și îi pedepsește și pe cei care se bat în dragoste. Natura sa este bine ilustrată de legenda ateniană a lui Timagoras și Meles, descrisă de geograful și călătorul din Antichitate Pausanias Perieget (I, 30): considerat spiritul răzbunător al Timagoras îi grăbește moartea lui Meles pentru disprețul pe care l-a avut față de el, Anteros având un altar în oraș.

Îngerul carității creștine sau Eros, o statuie din aluminiu realizată de Alfred Gilbert, Piccadilly Circus, Londra, 1893, sursă Wikipedia.

Termenul „anteros“, de asemenea, se regăsește în Fedra lui Platon, atunci când Socrate a pronunțat al doilea discurs despre dragoste în care vorbește despre sentimentul în curs de formare pe care un băiat tânăr (eromen) îl simte pentru o eraste. El descrie astfel:

„Dar, la fel ca cel care a luat o altă oftalmie nu este în măsură să se ascundă în spatele unei cauze pentru boala sa, nu se îndoiește că în cel care-l iubește, este el însuși cel care-l vede, ca într-o oglindă: în prezența sa, încetarea suferințelor sale se contopește cu încetarea suferințelor unuia față de celălalt; în absența sa, regretul pe care îl simte este cel care îl inspiră să se confunde în continuare: în posesia unei împotriviri de sine (anteros) care este o imagine reflecată a iubirii. “

Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Baia Mare și Germania pentru vrăjitoarea Ramona

Trebuie să vă spun că am fost tare disperată datorită unei boli care mă ţinea la pat de luni...

Vrăjitoarea Delia din Craiova

Vrăjitoarea Delia din Craiova este cea mai puternică din România. Vă aşteaptă cu ritualuri deosebite care pot să rezolve clar, repede şi definitiv problemele dumneavoastră.

Maria Câmpina, Regina Magiei Albe din România

Incontestabila lideră a vrăjitoarelor din România, Regina Magiei Albe din România, Maria Câmpina şi-a primit titlul de regină de la regretatul parapsiholog Ion Ţugui

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Roma și Craiova

Mulţumesc mult de tot doamnei tămăduitoare  și clarvăzătoare Hara pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi,...

Mai multe articole ca acesta