marți, 16 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

S-a descoperit că oceanele conţin zone moarte

Trebuie citit

Cercetătorii au descoperit în Oceanul Atlantic existența unor zone caracterizate prin niveluri de oxigen atât de scăzute încât acestea interzic practic toate formele de viață. Pe o suprafață de peste 100 km se formează “Zone moarte” în vârtejuri oceanice.

 

 

“Zonele moarte” au fost descoperite pentru prima oară în mijlocul vârtejurilor oceanului, în mijlocul Atlanticului. De ce se numesc însă”zone moarte”? Este vorba de regiuni oceanice care conţin un nivel de zero de oxigen sau foarte scăzut, ceea ce face ca majoritatea animalelor marine (pești, crabi etc.) să dispară.
Până în prezent, unele “zone moarte” au fost deja detectate, cum ar fi cea care se formează în fiecare an în Golful Mexic. Dar acestea din urmă erau situate în apropierea coastelor. Și, mai presus de toate, nu apăreau în inima vârtejurilor oceanice, așa cum este cazul pentru zonele moarte recent descoperite…

 

sursă foto Wikipedia.
sursă foto Wikipedia.

De fapt, oceanograful Johannes Karstensen (de la GEOMAR, Helmholtz Centre for Ocean Research din Kiel, Germania) şi colegii lui au detectat existenţa mai multor zone moarte în largul coastelor africane. Vârtejurile oceanice sunt mase uriașe de apă, de câteva sute de kilometri în diametru, învâtrindu-se terifiant datorită mișcărilor Pământului.
Cum se explică însă prezența acestor zone moarte? Ele sunt cauzate de prezența unor cantități foarte mari de plante oceanice situate la periferia acestor zone moarte: descompunerea acestor plante de către bacterii consumă oxigen, ceea ce ar avea ca efect golirea treptată a apelor din urmă situate în interiorul acestei centuri de vegetale.

Conform măsurătorilor efectuate de oamenii de știință, concentrațiile de oxigen ar fi între 0 și 0,3 mililitri per litru de apă. Adică procente care practic interzic majoritatea organismelor marine de a supraviețui în acest mediu letal.
Potrivit autorilor descoperirii, aceste zone moarte se deplasează încet, aproximativ 4-5 km pe zi. O derivă care îi îngrijorează pe oamenii de știință, deoarece unele dintre aceste pungi de apă lipsite de oxigen s-ar putea apropia de insulele Capului Verde. Acest lucru ar avea un impact dramatic asupra activităților de pescuit ale locuitorilor săi.
Studiul a fost publicat la 30 aprilie 2015 în revista Biogeosciences.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Vatra Dornei și Italia

Ţin să-mi exprim şi pe această cale mulţumirea enormă pe care o port în suflet pentru doamna vrăjitoare și...

Vrăjitoarea Monica Ioniță

Cea mai mediatizată vrăjitoare, cerută de cele mai mari televiziuni din SUA, apreciată de marele maestru Ion Ţugui, a...

Vrăjitoarea Varşovia de magie neagră

Incredibil, dar adevărat! Rezultate 100% garantate în doar 24 de ore! Are leacuri deosebite şi vă aşteaptă cu ritualuri...

Cea mai bună vrăjitoare din lume – vrăjitoarea Morgana – a primit mulțumiri noi din republica Moldova

Mulţumesc mult de tot doamnei vrăjitoare Morgana pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi, după ce...

Mai multe articole ca acesta