luni, 22 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

S-a descoperit că oceanele conţin zone moarte

Trebuie citit

Cercetătorii au descoperit în Oceanul Atlantic existența unor zone caracterizate prin niveluri de oxigen atât de scăzute încât acestea interzic practic toate formele de viață. Pe o suprafață de peste 100 km se formează “Zone moarte” în vârtejuri oceanice.

 

 

“Zonele moarte” au fost descoperite pentru prima oară în mijlocul vârtejurilor oceanului, în mijlocul Atlanticului. De ce se numesc însă”zone moarte”? Este vorba de regiuni oceanice care conţin un nivel de zero de oxigen sau foarte scăzut, ceea ce face ca majoritatea animalelor marine (pești, crabi etc.) să dispară.
Până în prezent, unele “zone moarte” au fost deja detectate, cum ar fi cea care se formează în fiecare an în Golful Mexic. Dar acestea din urmă erau situate în apropierea coastelor. Și, mai presus de toate, nu apăreau în inima vârtejurilor oceanice, așa cum este cazul pentru zonele moarte recent descoperite…

 

sursă foto Wikipedia.
sursă foto Wikipedia.

De fapt, oceanograful Johannes Karstensen (de la GEOMAR, Helmholtz Centre for Ocean Research din Kiel, Germania) şi colegii lui au detectat existenţa mai multor zone moarte în largul coastelor africane. Vârtejurile oceanice sunt mase uriașe de apă, de câteva sute de kilometri în diametru, învâtrindu-se terifiant datorită mișcărilor Pământului.
Cum se explică însă prezența acestor zone moarte? Ele sunt cauzate de prezența unor cantități foarte mari de plante oceanice situate la periferia acestor zone moarte: descompunerea acestor plante de către bacterii consumă oxigen, ceea ce ar avea ca efect golirea treptată a apelor din urmă situate în interiorul acestei centuri de vegetale.

Conform măsurătorilor efectuate de oamenii de știință, concentrațiile de oxigen ar fi între 0 și 0,3 mililitri per litru de apă. Adică procente care practic interzic majoritatea organismelor marine de a supraviețui în acest mediu letal.
Potrivit autorilor descoperirii, aceste zone moarte se deplasează încet, aproximativ 4-5 km pe zi. O derivă care îi îngrijorează pe oamenii de știință, deoarece unele dintre aceste pungi de apă lipsite de oxigen s-ar putea apropia de insulele Capului Verde. Acest lucru ar avea un impact dramatic asupra activităților de pescuit ale locuitorilor săi.
Studiul a fost publicat la 30 aprilie 2015 în revista Biogeosciences.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Arad și Germania pentru vrăjitoarea Margareta

Am apelat la vrăjitoarea Margareta pentru a-mi aduce soţul acasă, deoarece s-a încurcat chiar cu şefa lui, o femei...

Mulțumiri din Anglia și America pentru regina magiei albe Maria Câmpina

Doamna vrăjitoare Maria Câmpina, regina magiei albe din România, a rezolvat cazul meu extrem de repede și definitiv, după...

Mulţumiri recente pentru vrăjitoarea Ramona din Satu Mare și Londra

Sincere mulţumiri profesionistei în magie, vrăjitoarea Ramona, pe care o recomand cu căldură tuturor celor care aveţi problem serioase...

Mai multe articole ca acesta