miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Un papirus egiptean foarte vechi susţine că Iisus avea soţie

Trebuie citit

Times of Israel raportează că un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, dovedeşte că “Evanghelia soției lui Iisus”, un papirus copt controversat este de fapt autentic și nu un fals, cum susţineau unii cercetători.
Papirusul este subiectul unei controverse considerabile, cadre universitare susținând că documentul este un fals deşi alții îi apără autenticitatea.

 

papirus sotie Iisus
Documentul a provocat o mare senzație atunci când a fost dezvăluit prima dată în 2012, în special deoarece conține sintagma “Iisus le-a spus, soția mea”, făcând aluzie la o femeie pe nume Maria, dar şi „ea va fi discipola mea”. Acest papirus ( de 3,8 cm x 7,6 cm) are o vechime de c el puţin 15 secole!
Profesorul Karen King de la Harvard Divinity Shool, a declarat că a primit textul în 2011, de la un donator anonim, care a cumpărat manuscrisul și multe altele, în 1999, de la un colecţionar pe nume Hans-Ulrich Laukamp, care, la rândul său, îl achiziţionase în Germania de Est în jurul anului 1963.
King a spus în 2014 că papirusul, probabil, datează din secolul al optulea din Egipt, după dataea cu radiocarbon și testele făcute asupra compoziției chimice a cernelii utilizate pe papirus, cât şi în ceea ce priveşte structura gramaticală care a permis de a data originea documentului între secolele VI-IX.
Un cercetator la Institutul de Cercetare Biblic și de la Septanta din Wuppertal, Germania, a declarat că un studiu al Evangheliei femeii lui Iisus și un alt papirus donat la Harvard de același donator “conţine în mod clar aceeași cerneală și aceeași scriitură a copistului. Același artizan le-ar fi scris pe ambele în același timp “. Christian Askeland a observat asemănări care dovedesc că papirusurile sunt false.
Potrivit unui cercetător de la Universitatea Columbia, James Yardley, după ce s-a efectuat o nouă serie de teste, s-a confirmat faptul că cele două cerneluri sunt totuşi diferite, respingând argumentul lui Askeland că au fost folosite de aceeași mână, și, prin urmare, ar fi fals.

“În prima noastră explorare, am afirmat că cernelurile utilizate pentru cele două documente în discuție [papirusul lui Ioan și soția lui Isus Evanghelie] au fost destul de diferite”, a spus Yardley pentru Live Science. “Cele două rezultate cele mai recente nu fac decât să confirme cu tărie această observație. ”
Descoperirea ar putea consolida teoria autenticității papirusului, dar echipa de la Universitatea Columbia a refuzat să comenteze până când raportul complet nu va fi publicat într-o revistă. Vaticanul contestă autenticitate documentului.
În romanul lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, un best-seller, se scrie că Iisus ar fi avut un băiat de la Maria Magdalena, ceea ce pare să fie confirmat de acest pairus care a stârnit multă polemică în lume.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mai multe articole ca acesta