luni, 22 aprilie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Pe coastele norvegiene, în Mezolitic, au avut loc cele mai mari tzunami din Europa

Trebuie citit

În urmă cu 8.200 de mii de ani, în Norvegia a avut loc o scufundare de pământ teribilă a coastelor care a măturat pur și simplu Doggerland, un ansamblu de insule nu foarte înalte care acum se găsesc sub marea Nordului (unde formează banchiza Dogger Bank).

Locația banchizei Dogger bank.Foto NASA NorthSea, sursă Wikipedia.

Ea se află la jumătate sudică a actualei mări a Nordului care lega Marea Britanie de restul Europei în timpul  glaciațiunilor cuaternale. Potrivit profesorului Jon Hill, membru al echipei de cercetători care a analizat problema, formaidabilul tsunami care s-a declanșat în urma acestui eveniment a acoperit complet aceste insule, cel mai probabil cu consecințe catastrofale pentru oamenii care trăiau acolo.

Nu există însă dovezi clare că aceste insule au fost locuite. Punctul lor cel mai înalt era la numai 5 metri deasupra nivelului mării.

Acest tsunami a cauzat două sau trei alunecări de teren pe coasta norvegiană de la Storegga (nume care semnifică în norvegină “marea bordură”). Aproximativ 3000 km cubi de sedimente s-au prăbușit brusc în mare, ceea ce este de aproximativ 300 de ori mai mare decât volumul de sedimente depozitate anual în oceane de către toate râurile planetei.

Este vorba despre cae mai mare alunecare de pământ pe care a cunoscut-o Europa vreodată! Alunecările succesive s-au produs în marea Norvegiei la 100 de km nord-vest de Molde.

Ulterior, primul tsunami care s-a format  s-a propagat la sute de kilometri și a lovit coasta a ceea ce este acum Marea Britanie, înecând zonele de coastă și satele. Al doilea tzunami a fost destul de mare și devastator, provocând un val remarcabil.

Două situri arheologice scoțiene care datează din perioada mezolitică sunt îngropate sub un strat de pietriș, probabil depozitate de un val uriaș. Datarea lor cu carbon a demonstrat că au fost îngropate în același timp.

Două axe au fost descoperite anterior în partea de jos a mării, în apropierea coastei engleze. Mai recent, acestea datează din perioada neolitică, ceea ce sugerează că această zonă, cunoscută acum sub numele de bancul Brown, a rămas deasupra apei și a fost locuit după tsunami-ul care a avut loc în Mezolitic.

1 comentariu

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri pentru vrăjitoarea Sandra primite din Cluj Napoca și Europa

Mulţumesc enorm doamnei vrăjitoarei Sandra care a reuşit să mă scape de blestem și mi-a dezlegat cununiile. Simt că...

Mulțumiri pentru vrăjitoarea Mercedeza din America și Italia

Intrasem într-un anturaj nefast al jocurile de noroc, pierdeam zilele și nopțile la rând, eram dependent și făceam rău...

Mulţumiri recente pentru vrăjitoarea Mercedeza din Craiova

Am avut mari probleme cu jocurile de noroc şi mi-am pierdut averea din prostie. Dar din fericire, am găsit un sprijin nesperat la doamna Mercedeza din Craiova, care s-a luptat enorm cu demonii din mine

Mulțumiri pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe din America și Rusia

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Rodica Gheorghe pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi din braţele unei...

Mai multe articole ca acesta