Mistere

Machu Picchu, orașul ascuns conchistadorilor

4 42

Ce știm exact de Machu Picchu? Există încă multe zone de umbră în ceea ce privește acest oraș misterios din Anzii peruvieni. Cel mai adesea, orașul este descris ca un loc de refugiu secret al incașilor, cunoscut doar de câțiva privilegiați, și în orice caz foarte bine ascuns de conchistadori. Dar aceștia din urmă, care aveau mulți aliați printre populațiile indigene, nu ar fi putut să ignore lunga existență a unei întregi regiuni active și bine populată. Cu toate astea, nu au aflat nimic niciodată despre existența faimoasei Machu Picchu.

Singura explicație plauzibilă este că mulți indieni au ignorat-o ei-înșiși. Dintr-un motiv necunoscut, orașele din această regiune au fost abandonate înainte de cucerirea spaniolă și amintirea lor s-a stins.

 

The Macchu Picchu, a UNESCO World Heritage Site near Cusco in Peru, at twilight. Foto de Martin St-Amant, sursa Wikipedia.

The Macchu Picchu, a UNESCO World Heritage Site near Cusco in Peru, at twilight. Foto de Martin St-Amant, sursa Wikipedia.

 

 

Au fost oare răvășite de o epidemie, sau au fost atacate de triburile sălbatice din pădure? De ce această amnezie totală privind amplasamentul lor? O asemenea uitare nu poate fi fortuită. Incașii dispuneau, într-adevăr, de o castă de funcționari, quipucamayocs, de poeți și de alți erudiți de la Curte, însărcinați de a perpetua istoria lui Tahuantinsuyu.

Or, se știe că anumite fapte ale acestei istorii, cum ar fi domnia sângerosului Urco, au fost pur și simplu șterse din memoria colectivă. Așa a fost și cu Machu Picchu, după ce orașul s-a răsculat contra autorității imperiale și când în urma represaliilor a fost complet golit de locuitorii săi? Incașii aveau regula de a deporta anumite populații către alte părți ale Imperiului din motive esențial politice.

Această teorie are meritul de a concorda foarte bine cu faptele cunoscute. O alta, mai recentă, susținută de arheologul american J. H. Rowe, se fondează pe noi descoperiri făcute în Arhivele coloniale spaniole. Un manuscris indică că era la nord de Cusco, un loc numit Picchu, un domeniu regal edificat sub Inca Pachacutec, cuceritorul pământurilor din est. Una dintre concluziile pe care o putem trage din asta este ca Machu Picchu a fost fondat și populat de linia (panaca) inca și că odată stinsă aceasta linie, la o generație sau două după Pachacutec, regiunea a fost atunci rapid abandonată. Orașul a fost uitat în mai puțin de un secol…

Situl cuprinde 285 de construcții pentru locuit, în care ar putea trăi în medie patru persoane. Aceasta ar presupune deci o populație permenantă de aproximativ 1000 – 2000 de suflete. Dar producția agricolă potențială la Machu Picchu depășea fără îndoială cu mult nevoia acestei populații. Într-adevăr, în afara vastelor suprafețe de terase consacrate culturilor de pe sit, există la Inti Pata, în direcția de sud-vest, cât și la Winay-Wayna, pe drumul incașilor, terase încă și mai mari și mai numeroase. Este ceea ce i-a condus pe anumiți arheologi de a sugera că funcția principală a orașului pierdut ar fi putut fi aceea de furnizor principal de foi de coca pentru Curtea de la Cusco.

Pentru Hiram Bingham, Machu Picchu era mai ales o citadelă cu funcții defensive. Situl este protejat prin șanțuri și un zid de incintă. Dar el comportă de asemenea un mare număr de edificii religioase. De aceea, unele studii recente tind să-i atribuie un rol mai spiritual și ce ceremonial, în paralel cu importante funcții agricole.

Teza fortăreței nu l-a împiedicat pe Bingham de a-și imagina că Machu Picchu a fost probabil un refugiu pentru acclas, sau “femei alese”, idee care i-a fost inspirată din faptul că majoritatea mumiilor găsite pe sit (peste 100) par să aparțină femeilor. Semnalăm un fapt tulburător: expresia de extremă durere conservată pe fața aproape tuturor mumiilor! Care a fost motivul? Nimeni nu știe.

Machu Picchu conservă însă și alte mistere și arheologii nu prea au multe dovezi. Din 1985 au fost scoase la lumina zilei multe descoperiri capitale. Luate în asamblu, ele tind să confirme teza centrului ceremonial, și probabil administrativ, a unei zone cândva foarte populate. Descoperirile cele mai numeroase au fost făcute de cealaltă parte a Urubambei, la nord-est, pe un platou numit Mandorpampa, aproximativ la 100 m deasupra căii ferate. Elementul principal al acestui sit este un zid enorm de circa 3,50 m înălțime și 2,50 m în lățime, lung de peste un kilometru, care suie pe flancul muntelui până la Pic Yanantin. Rolul său pare să fi fost de a proteja eroziunea teraselor adiacente, însă el a putut servi totodata și de a despărți două zone cu funcții destincte. Către culme, el mărginește un drum care se îndreaptă spre nord-est și traversând jungla, către Amaybamba, sau poate un sit încă necunoscut. Mai la est, la câteva zeci de kilometri de acolo, se întinde în sfârșit frontiera, încă neexplorată, a lui Gran Paititi.

Printre cele mai recente descoperiri făcute pe acest platou, semnalăm cariere, numeroase mortare de piatră o vastă platformă circulară de observație. Mai în amonte de Urubamba au fost scoase la lumina zilei două situri funerare importante, Killipata și Chaskapata. Ruinele de la Choquesuysuy, nu departe de centrala hidroelectrică, s-au adeverit mult mai vaste decât s-a crezut la început.

Recent s-au descoperit la Machu Picchu urmele unei ocupații anterioare incașilor de aproximativ 1500 de ani. Aproape pare sigur că aici nu a existat o mare aglomerare urbană înainte de edificarea orașului pierdut. O teorie originală susține totuși că Fii Soarelui nu au făcut altceva decât să dezvăluie ruinile unui vechi oraș, construit cu numeroase secole înaintea sosirii lor în Altiplano.

Unele elemente, de natură arheologică, par să confirme această ipoteză.

4 Comments

 1. Freda Dillenbeck 26/12/2021 at 04:20 -  Răspunde

  I used to be able to find good info from your blog posts.

 2. Fallon Grabowiecki 22/12/2021 at 03:50 -  Răspunde

  I could not resist commenting. Exceptionally well written!

 3. Jaunita Latour 19/12/2021 at 16:21 -  Răspunde

  You ought to be a part of a contest for one of the most useful websites online. I’m going to recommend this website!

 4. Steven Braunberger 18/12/2021 at 21:25 -  Răspunde

  Very nice write-up. I definitely love this site. Stick with it!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner 300x150 tamaduitoarea Aurica
Banner-300x150-vrajitoarea Ciresica-ok
banner-300x150-vrajitoare venus-3
Banner 300x150 Vrajitoarea Ramona Toader
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 300x150 Alina Trandafir
Banner-300x150-Vrajitoarea-Valentina
Banner-300x150-Mercedeza
Banner 300x150 Irina Ioana
Vrajitoare - Prezicator Gergely Eduard Rogere
Banner 300x150 vrajitoarea Delia din Craiova
Banner 300x150 Vrajitoarea Rodica Gheorghe
Banner 300x150 vrajitoarea Elena Minodora 4
Banner 300x150 clarvazatoarea Mama Maria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

vrajitoare

vrajitoare
vrajitoare