duminică, 14 iulie, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Festivalul în Grecia

Trebuie citit

Climatul blând al Greciei permite de a organiza evenimente culturale în aer liber, iată de ce, de decenii, festivalurile fac parte integrantă din cultura şi din economia ţării.

De-a lungul întregii Grecii, municipalităţile, în colaborare cu centrele culturale şi alte instituţii, au pus pe picioare evenimente culturale în oraşele şi satele mai puţin importante. Marea majoritate a festivalurilor în Grecia se desfăşoară în aer liber, în lunile de vară, în teatrele antice sau în locuri special concepute ca să aibă acest efect, oferind un interes estetic şi istoric particular.

Festivalul grecesc cel mai cunoscut şi cel mai vechi este cel din Atena. Acesta este organizat de serviciul cultural al Oficiului naţional de turism grec (O.N.T.G.) şi se ţine în teatrele Irod Atticus şi Lycabette la Atena, cât şi în teatrul Epidaur.

Are loc din luna iunie până în luna septembrie. Într-adevăr, din 1955, acest festival constituie unul din evenimentele anului în teatrul roman al lui Irod Atticus, care se găseşte la Atena, la poalele lui Acropole şi care dispune de o capacitate de primire de 5000 de locuri. După ce s-a aplecat mai mult asupra teatrului grecesc şi a reprezentaţiilor muzicale, festivalul s-a diversificat mult în aceşti ultimi ani cu, în mod special, introducerea teatrului contemporan, a muzicii şi a dansului.

Teatrul Irod Atticus oferă o vedere încântătoare a Parthemonului iluminat şi a primit pe unii dintre cei mai mari artişti, orchestre şi companii artistice din lume: Maria Callas, Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Colin Davis, companiile de Balet Balşoi, Ansamblul orchestral berlinez, Teatrul naţional al Marii Britanii, Teatrul de dans al Ţărilor de Jos, trupa de dans Pina bausch, pentru a nu cita decât câteva dintre ele.

Din 1996, în timpul verii, Acropole este deschisă publicului în fiecare noapte cu lună plină, permiţând astfel vizitatorilor de a profita totodată de concerte.

 

Teatrul din Epidaurus, foto de Sirabder87, surspă Weikipedia.

 

 

Festivalul de la Lycabette există din 1964 şi are loc într-un cadru creat de arhitectul inovator T. Zenetos, pe colina cu acelaşi nume. La început, festivalul se axa în special pe reprezentaţii din teatrul grec antic. După restaurarea sa în 1977, auditorium a primit diverse reprezentaţii teatrale şi de dans, dar totodată spectacole de muzic, căutând în mod special rock, muzică pop, jazz şi muzică etnică.

Teatrul Epidaur, având o capacitate de primire de 14.000 persoane, se bucură de un reume internaţional pentru frumuseţea sa şi mai ales pentru extraordinarele sale calităţi acustice. În 1935, marele şef de orchestră Dimitris Mitropoulos a dat aici prima reprezentare, în acest teatru din sec. IV î.e.n.

Trei ani mai târziu, s-a ţinut prima reprezentare de teatru antic şi de evenimente muzicale punând în scenă artişti cunoscuţi din întreaga lume, cum ar fi Maria Callas, Monserrat Caballe, M. Rostopovich, Orchestra Filarmonică din Berlin sub bagheta lui Herbert Von Karajan, Orchestra şi Corala de la Scala din Milano, conduse de Claudio Abado.

Nu departe de acest teatru deosebit se găseşte „Micul Epidaur”, un teatru antic recent restaurat  şi care, din 1995, propune reprezentaţii muzicale organizate de concert Hall din Atena. Un anume nume de festivaluri care au loc în împrejurimile Atenei în timpul verii sunt organizate de centrele culturale şi de municipalităţi. De exemplu, festivalul „Krystalleia”, care îşi datorează numele de la poetul K. Krystallis. El are loc la castelul Ducesei de Plaisance, la Pendeli şi oferă concerte de muzică clasică şi de muzică grecească contemporană.

Un alt festival se ţine la Vyronas, din 1987, la teatrul Melina Mercouri, într-o veche carieră dezafectată. Acolo, se poate asista la spectacole de teatru antic, de dans şi de muzică grecească contemporane.

La Aeschyleia, în oraşul Eleusis, care se află la numai 20 km de Atena, în nord – vest, lângă golful Salamina, au loc reprezentaţii de teatru antic cât şi de dans şi teatru contemporane, precum şi expoziţii de artă şi diverse evenimente muzicale.

Cu ocazia festivalului, sunt propuse diferite concerte, la Mănăstirea Bizantină de la Kessarini.

Festivalul de la Halandri se concentrează pe spectacole de teatru şi de muzică. Teatrul Veakeio, din Pireu se consacră în principal dansului. De asemenea, pe colina de la Philopapou, în faţa Acropolei, se găseşte un teatru în aer liber care, din mai şi până în septembrie, primeşte spectacole de dans grecesc în costum tradiţional, propuse de cântăreţi şi dansatori de la Dora Stratou. Toamna, Atena primeşte o Panoramă a Cinematografului european, organizată de ziarul Eleftherotypia, cât şi un festival de cinema organizat de revista Cinema.

La Salonic se găseşte sediul Festivalului Internaţional de film, care este cel mai mare eveniment cinematografic al anului, în Grecia. A fost inaugurat în 1960, sub numele de Festivalul filmului grec, şi secţiunea sa internaţională datează din 1966. După o serie de factori politici şi sociali, acest festival, care are loc în fiecare toamnă, s-a impus pe scena internaţională începând cu 1992.

Şi tot la Salonic, festivalul Demetria propune, pe de-o parte, spectacole de teatru, de muzică, de dans şi de operă, prezentate de trupe greceşti şi străine, şi pe de altă parte, seminarii, expoziţii şi conferinţe. Aceste evenimente se produc aproape pretutindeni în oraş.

În ultimii ani, un mare număr de festivaluri au avut loc în alte locuri şi oraşe din Grecia care au căpătat deja o mare reputaţie. Unele dintre ele se concentrează în mod special pe anumite forme de artă, în timp ce altele oferă o mare varietate de spectacole. Printre aceste festivaluri, ne oprim în mod esenţial la cel de la Nauplia, organizat pe siturile istorice ale oraşului, şi care, sub acordurile fine ale celebrului pianist Yannis Valkarellis, prezintă spectacole de muzică.

Alte festivaluri au loc la Argos, un festival de dans este organizat de centrul internaţional de dans de la Kalamata, pe situl de la Dion are loc festivalul Olympos, chiar în teatrul antic în insula Thassos are loc un festival, ca şi cel de dans din Filippi, în teatrele antice.

Mai mult, festivalul din Heraklion, de la teatrul Manos Hadjidakis şi de la teatrul Nikos Kazantzakis oferă unul din programele cele mai complete şi cele mai variate, cu reprezentaţii de teatru, de muzică tradiţională şi de spectacole de dans, de operă, de expoziţii de artă, de cursuri şi de conferinţe.

Festivalul internaţional de la Patras prezintă, între altele, reprezentaţii de teatru antic, clasic şi modern, spectacole de operă, de muzică clasică, de expoziţii de artă, de cursuri şi de conferinţe.

Festivalul Dodoni, care are loc în teatrul antic din acest oraş din Epir este interesat în general de dramele istorice.

Festivalul Dionysia, de pe insula Naxos, oferă concerte, spectacole de dans, evenimente folclorice, serate literare şi spectacole de umbre chinezeşti.

În Creta, în oraşul Rethymno, festivalul Renaşterii propune spectacole de artă dramatică, de muzică şi de dans, dar de asemenea de cinema şi reprezentaţii de artă grafică.

Festivalul de la Chania, are loc în portul veneţian şi în fortăreaţa oraşului. Acesta propune expoziţii de artă, spectacole de muzică şi de dans, cât şi spectacole de marionate.

În insula Rhodos, festivalul de vară prezintă într-un castel medieval spectacole de dans, de teatru, concerte şi recitaluri de muzică tradiţională şi din Renaştere.

Festivalul internaţional de marionete de la Hydra, care propune spectacole de umbre chinezeşti ale artiştilor greci şi străini, face parte din evenimentele festivaliere particulare care se consacră anumitor forme de artă.

În Itaca există un concurs de teatru, care oferă reprezentaţii teatrale pur şi simplu inovatoare.

Există de asemnea festivalul jurământului lui Hippocrate, de pe insula Kos, care prezintă piese de teatru grecesc clasic şi o reconstituire a ritualului jurământului lui Hippocrate.

Pe insula Leucada, turiştii pot admira festivalul de Artă şi de Retorică, consacrat literaturii, cu conferinţe, piese de teatru, concerte şi expoziţii.

Iar pe insula Santorini, are loc un festival internaţional de muzică, care oferă concerte de muzică clasică, mult gustate de publicul meloman din întreaga lume. Din timpul verii şi până toamna, au loc numeroase alte evenimente culturale şi festivităţi de o durată mai scurtă care sunt organizate de o multitudine de oraşe şi sate.

Este vorba în general de a sărbători evenimente speciale sau de a aduce omagiu persoanelor cu greutate istorică în raport cu locul. De exemplu, festivalul vinului din Samos şi din Creta, sau festivalul Ouzo de la Mytilena. Ori festivalul Agonia din Creta, cu concursurile sale de cântec şi dans, cu evenimente muzicale şi expoziţii ale artiştilor locali.

„Săptămâna pânzei Malueia” din Hydra este un alt exemplu. Acest eveniment este dedicat amiralului Miaoulis şi prezintă în general spectacole de dans tradiţional cât şi o reconstituire a exploziei Armadei turce declanşată de Miaoulis în timpul războiului de Independenţă.

„Armata”, din portul insulei Spetsea, este o reconstituire a înfrângerii navale otomane.

Sărbătoarea recoltei de struguri din Mykonos prezintă activităţi tradiţionale precum viticultura, şi se desfăşoară la muzeul agricol.

Există un univers de festivaluri în Grecia şi turiştii sunt efectiv asaltaţi cu oferte dintre cele mai tentante, pe care nu mai ştiu să le aleagă. În special cei sensibili şi avizi de cultură şi spiritualitate.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din Baia Mare și Germania pentru vrăjitoarea Ramona

Trebuie să vă spun că am fost tare disperată datorită unei boli care mă ţinea la pat de luni...

Vrăjitoarea Delia din Craiova

Vrăjitoarea Delia din Craiova este cea mai puternică din România. Vă aşteaptă cu ritualuri deosebite care pot să rezolve clar, repede şi definitiv problemele dumneavoastră.

Maria Câmpina, Regina Magiei Albe din România

Incontestabila lideră a vrăjitoarelor din România, Regina Magiei Albe din România, Maria Câmpina şi-a primit titlul de regină de la regretatul parapsiholog Ion Ţugui

Mulțumiri foarte noi pentru de tămăduitoarea și ghicitoarea Hara din Roma și Craiova

Mulţumesc mult de tot doamnei tămăduitoare  și clarvăzătoare Hara pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi,...

Mai multe articole ca acesta