miercuri, 22 mai, 2024
Banner-300x150-Strega
Banner Segra Media 300x150
Banner 300x150 Vrajitoare Romania Israel1
Vrajitoare - Vrăjitoarea Morgana
Banner 1050x250 Anastasia Venus

Derba, un oraş misterios vizitat şi de sfântul Petre

Trebuie citit

Derba este un oraş vechi greco-roman din Lycaonia, în Asia Mică, pe drumul de la Tars către Iconia, la o oarecare distanță de Listra (în provincia Anatolia Centrală în Turcia modernă).

 
Derba200x150Sub împăratul roman Claudiu, a devenit o colonie prosperă cu veterani şi negustori. Acest oraş dispărut a primit de două ori (în 48 și 51 e.n.), vizita apostolilor Pavel și Barnaba, care au fondat o comunitate creștină. Activitatea lor în acest loc a durat un an de zile.
Orașul dispărut se găsea la 200 km de Tarsa, iar locația sa exactă este controversată. Cel mai probabil, situl este situat la aproximativ 24 de kilometri nord-est de orașul Karaman, din Anatolia (Turcia).
În timpul primelor secole ale erei creștine, la Derba a existat o episcopie. Anuarul pontifical al Bisericii Catolice raportează şi astăzi orașul vechi ca “sediu oficial” al unei eparhii dispărute.
Orașul este menționat de mai multe ori în Faptele Apostolilor din Noul Testament. Sfântul Petre l-a vizitat împreună cu tovarășul lui de călătorie, Barnaba. În anul 48 e.n., s-a dus la Derba “, unde a făcut mulți ucenici” (Fapte 14: 21). S-a întors prin Derba după adunarea de la Ierusalim (circa 51 e.n.), în scopul de a comunica deciziile consiliului și să consolideze tânăra comunitate creștină (Fapte 16: 1). Spre deosebire de Iconia și Listra, apostolii nu par să fi întâmpinat dificultăți deosebite în acest oraş.

Lăsați un mesaj:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole apărute

Mulţumiri din străinătate pentru vrăjitoarea Margareta

Mulţumesc mult doamnei vrăjitoare Margareta pentru că prin harul său deosebit mi-a adus soţul înapoi după ce i se făcuseră farmece puternice

Mulțumiri din Europa și America pentru vrăjitoarea Rodica Gheorghe

Mulţumesc mult vrăjitoarei Rodica Gheorghe deoarece m-a rezolvat de impotenţă şi de alcoolism pe tata. A fost incredibil ceea ce a...

Mulţumiri din Anglia și din țară pentru clarvăzătoarea mama Maria din Buzău

Mulţumesc doamnei clarvăzătoare mama Maria din Buzău pentru binele pe care mi l-a făcut de curând. M-a lecuit de...

Mulțumiri din Italia și Brazilia pentru regina magiei negre Morgana

Am iubit-o întotdeauna! Eram căsătorit cu altă femeie dar mi-am asumat riscul, am divorțat de aceasta pentru a mă...

Mai multe articole ca acesta